CAUTARE IN MIEZ DE NOAPTE: Doua grupuri de tineri ratacatiti pe munte, salvati de Salvamont Maramures

Actiune de cautare – salvare desfasurata de SPJ Salvamont Maramures azi noapte. a doua grupuri de tineri aflati in drumetie in M-tii Tibles.

Grup de 4 persoane localizati cu ajutorul profesionistilor de la STS in zona muntoasa dinspre Tarlisua pe valea bradului. Din pacate acestia nu au respectat indicatiile de a ramane pe loc si dupa ore de cautare au fost gasiti intr-o cu totul alta zona, mult in judetul vecin Bistrita Nasaud, teferi dar speriati.

Grupul al doilea format din 3 persoane au coborat de pe Tibles trecand pe la crucea cu clopot la vf cu crucea mica spre Arcer.

Au fost identificati de un satean, participant voluntar ad-hoc la operatiune si coborati pana la o bariera a Ocolului Silvic din zona Suciu de Sus.
Mentionam ca ambele grupuri erau echipate total necorespunzator pentru o asemenea drumetie, fara lanterne sau frontale, folosind doar lumina telefonului mobil, incaltati cu pantofi sport, pantaloni scurti.

In momentul in care unul din grupuri a fost identificat si coborat in siguranta la masina personala o persoana din grup a devenit extrem de obraznica jignind prin comportament si limbaj membrii echipelor de salvare acuzand viteza extrem de scazuta cu care au fost salvati.

Actiunea de cautare – salvare s-a incheiat dupa mai bine de 4 ore in jurul orei 01.00 noaptea toate cele 7 persoane fiind recuperate si duse in siguranta la masinile personale.
Excelenta colaborarea din teren a salvatorilor montani cu colegiii de la STS Maramures si ISU Maramures fapt care a scurtat enorm o actiune care se putea intinde multe ore datorita zonei uriase de cautare.

Salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramures s-au retras din zona de cautare-salvare si au ajuns in baza in jurul orei 02.45 – 03.00 azi dimineata.

Recomandam turistilor fara experienta montana sa nu se aventureze pe munte fara minimum de echipament obligatoriu (bocanci, frontale, haine adecvate turismului montan inclusiv pelerine de ploaie, rucsac mic cu apa si mancare, telefon incarcat cu datele mobile activate si un lucru foarte important, sa se informeze din timp despre zona pe care vor sa o abordeze si sa aiba o harta si o busola la ei (pe care sa invete sa o foloseasca in caz de nevoie), spun salvamontistii maramureseni.

Articolul CAUTARE IN MIEZ DE NOAPTE: Doua grupuri de tineri ratacatiti pe munte, salvati de Salvamont Maramures apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Locuitorii de pe strada Paltinisului raman azi apa potabila din cauza unei conducte sparte
Citeste
Coalitia pentru Maramures a lansat candidatii pentru primariile din Tara Lapusului
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.