Catalin Chereches: "Inaintasii nostri ne-au oferit adevarate lectii de iubire, patriotism si unitate. Noi ce lasam celor care vin dupa noi?"

Au trecut 160 de ani de la Mica Unire, de cand Moldova si Tara Romaneasca au devenit un intreg. Noua, romanilor carora ne revine astazi onoarea de a marca acest prim eveniment major care a dus la formarea statului national unitar, ne revine si o obligatie morala, pe langa aceea de a ne asigura ca si generatiile viitoare isi vor onora cum se cuvine inaintasii. Marii romani care au lasat in urma lor fapte de mare vitejie, de patriotism si unitate, file de istorie marete spre mandria urmasilor. Zeci, sute de nume care au garantat libertatea si integritatea romanilor si a tarii, asigurandu-si totodata nemurirea. Noi, cei care suntem astazi la carma comunitatilor noastre, la cea a tarii, ce lasam celor care vor veni dupa noi? In afara de lectiile de istorie scrise de altii.

In ultimii ani am devenit tara unde multi sunt nemultumiti, dar prea putini fac ceva concret sa ne fie mai bine. Ne rezumam la a ne striga durerile pe Facebook, iesim in strada sa strigam "coruptia ucide", apoi ne intoarcem la banalul cotidian, in care nu stim cum sa fentam mai suav statul. Azi cu un serviciu prestat fara chitanta, maine cu un obiect cumparat la fel, pe sub mana. Mai dam o atentie, mai apelam la o pila, insa pe retelele de socializare strigam #rezist.

Apoi aratam spre politicieni cu scarba, stim noi ca "toti sunt corupti, nu mai avem nici o sansa ca tara". Asta este mentalitatea trista pe care unii o intretin, culmea, fix din anumite zone politice. De ce se incearca dezbinarea romanilor? De ce unii se straduiesc din rasputeri sa invrajbeasca cetateanul, sa il scoata in strada cand lucrurile nu asa se rezolva sau, cel putin, nu asa ar trebui. Asta vrem sa lasam mostenire memoriei colective despre noi, generatia de acum? Sau reusim sa invatam din lectiile pe care istoria noastra ni le-a dat, multe si diverse.

Tot astept si incerc sa imi fac partea de efort pentru a vedea aceeasi unitate in romanii de azi pe care o respir din toti porii cartilor de istorie. Insa sunt prea putini in jur care sa lupte pentru unitate, pentru evolutie, pentru mai binele majoritatii. Luptele politice au brazdat adanc in romani, creand o prapastie urata. Vom reusi sa schimbam asta? Da! Cand vom intelege ca schimbarea sta in fiecare dintre noi, ca noi toti suntem romani si impreuna suntem Romania, ca trebuie sa facem ordine in propria ograda pentru a oferi exemplu celor din jur si vom lupta pentru toti romanii, nu doar pentru noi. Atunci, vom avea sansa de a scrie noi file de istorie de care sa fie mandri cei care vor veni dupa noi. Intre timp, aducem binemeritatul omagiu acelor bravi romani care au facut eforturi pentru ca noi, astazi, sa putem aniversa 160 de ani de la Mica Unire. Pretuire eterna lor!

 

Cu pretuire,

dr. ec. Catalin Chereches,
Primarul Municipiului Baia Mare

Vezi care este starea drumurilor si a vremii in judetul Maramures
Citeste
Vizibilitate redusa de ceata, sub 100 de metri, in Pasul Gutai si Dealul Huta-Certeze
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.