CARANTINA TOTALA IN PETROVA: Intrari si iesiri pazite de politie (FOTO, VIDEO)

Adaugat in categoria Breaking news
Actualizat

Comuna Petrova a intrat de azi, 24 octombrie, ora 8.00, in carantina totala, datorita nivelului ridicat de raspandire a noului coronavirus SARS-coV-2, peste 5 la 1.000 de locuitori. DN 18, care face legatura intre Sighetu Marmatiei si Borsa (si judetul Suceava prin Pasul Prislop), este supravegheata de politie, masinile fiind oprite si verificate. Sunt sase filtre fixe ale politiei, dar si echipaje mobile in zona comunei Petrova.

COMUNICAT – Prefectura Maramures

Instituirea carantinei zonale in localitatea Petrova


Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures a primit Ordinul Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Secretar de Stat Dr. Raed Arafat nr. 4659720/2020 privind instituirea carantinei zonale in localitatea Petrova, incepand cu data de 24 octombrie a.c., ora 08.00, pentru o perioada de 14 zile, a declarat presedintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara si a hotarat stabilirea unor masuri si responsabilitati in aplicarea Ordinul Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr.4659720.

Aceste masuri si responsabilitati prevad: asigurarea dezinfectiei periodice a spatiilor publice dupa un calendar bine stabilit de Directia de Sanatate Publica a Judetului Maramures; implicarea medicilor de familie de pe raza localitatii in monitorizarea, din punct de vedere medical, a persoanelor izolate la domiciliu si acordarea asistentei medicale a populatiei din zona respectiva (femei gravide, persoanele in program de hemodializa, pacienti oncologici etc.); colectarea deseurilor si asigurarea functionarii continue a serviciilor de utilitati publice; asigurarea continuitatii aprovizionarii cu alimente si bunuri de stricta necesitate pentru persoanele fara sustinatori sau fara posibilitati de asigurare a subzistentei; asigurarea continuitatii aprovizionarii cu medicamente necesare tratamentului uzual al populatiei prin unitatea farmaceutica / unitatile farmaceutice existente pe raza localitatii; stabilirea limitelor de competenta pentru instituirea normelor derogatorii de la prevederile prezentului ordin de catre Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei Maramures, cu aprobarea prefectului sau inlocuitorului de drept al acestuia; punerea la dispozitia persoanelor a informatiilor detaliate referitoare la masurile de igiena individuala care trebuie respectate in contextul epidemiologic existent; identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, resedinta ori cu adresa declarata in localitatea Petrova si introducerea acestora in bazele de date dedicate; limitarea la maximum a deplasarii persoanelor si monitorizarea permanenta a respectarii acestei masuri; evaluarea de catre Directia de Sanatate Publica a Judetului Maramures a oportunitatii si prioritizarii de testare a persoanelor si transmiterea solicitarilor de sprijin cu materiale sanitare si personal de specialitate catre Institutul National de Sanatate Publica / Ministerul Sanatatii; stabilirea, prin grija administratiei publice locale si a Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, a cailor de circulatie care tranziteaza localitatea Petrova si aducerea la cunostinta populatiei prin mijloacele mass-media a acestei masuri.

De asemenea, controlul masurilor privind limitarea deplasarii persoanelor in/din zona carantinata stabilita prin Ordinul Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr. 4659720 din 23.10.2020 privind instituirea carantinei zonale in localitatea Petrova, judetul Maramures si asigurarea ordinii publice se va realiza de catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean "Pintea Viteazul" Maramures sau Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures, dupa caz.

Carantinarea zonala s-a instituit urmare a evaluarii situatiei epidemiologice, rata cumulata de 5,34 cazuri la 1000 de locuitori, respectiv avizului de carantinare zonala transmis de catre Institutul National de Sanatate Publica.

Alte masuri stabilite includ: interzicerea desfasurarii urmatoarelor activitati: organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) in spatii inchise si deschise; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, inclusiv al teraselor, in interiorul si exteriorul cladirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc; activitatea cu publicul a structurilor de primire turistica; organizarea si desfasurarea de activitati in cinematografe si ale institutiilor organizatoare de spectacole si/sau concerte.

Slujbele religioase se vor oficializa doar in exteriorul cladirilor, cu prezenta a maxim 20 de persoane.

Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit 5 ani, prezente in spatii publice inchise si deschise. Se suspenda cursurile scolare care presupun prezenta "fata in fata" pentru toate unitatile de invatamant, cursurile, urmand a se desfasura online. S-a procedat la stabilirea zonei de protectie prin extinderea arealului localitatii Petrova cu o distanta minima de siguranta de 1 km, in care se introduc restrictii de deplasare (filtre rutiere: DN 18 spre localitatile Rona de Sus si Leordina; DJ 185 Bistra-Crasna Viseului; DC 7 Petrova-Crasna Viseului; DC 15 Petrova-Stramtura).

In/din zona carantinata este permisa intrarea / iesirea pentru: transportul de marfa indiferent de natura acestuia, al materiilor prime si resurselor necesare desfasurarii activitatilor economice in localitatea carantinata, precum si aprovizionarea populatiei; persoanele care nu locuiesc in zona carantinata, dar care desfasoara activitati economice sau in domeniul apararii, ordinii publice, securitatii nationale, sanitare, veterinare, situatiilor de urgenta, administratiei publice locale, a asistentei si protectiei sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publica, agriculturii, alimentatiei publice, comunicatiilor si transporturilor; persoanele care locuiesc in zona carantinata si desfasoara activitatea profesionala in afara zonei carantinate; persoanele care realizeaza activitati agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; elevii / studentii care au domiciliul in zona carantinata si care urmeaza cursurile unor unitati de invatamant din alte unitati administrativ-teritoriale pentru care nu sunt dispuse masuri de carantina zonala; deplasarea din alte motive justificate, precum ingrijirea / insotirea copiilor / membrilor de familie, ingrijirea unei / unui rude / afin sau a unei persoane aflate in intretinere, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta; urgente medicale.

Este strict interzisa intrarea / iesirea din zona carantinata prin alte zone si cai de acces decat cele deschise circulatiei publice de pe drumurile nationale, judetene, comunale si forestiere.

Se permite tranzitarea localitatii Petrova de catre persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisa oprirea / stationarea in aceasta localitate.

Toate persoanele prevazute vor prezenta autoritatilor competente un document din care sa rezulte calitatea de elev / student, legitimatie de serviciu valabila, adeverinta de salariat eliberata de angajator sau alt document care sa ateste activitatea profesionala, iar pentru deplasarea din alte motive decat profesionale vor prezenta o declaratie din care sa rezulte motivul justificat al deplasarii.

In continutul adeverintei eliberate de catre angajator, se vor specifica in clar urmatoarele aspecte: datele de contact si de identificare ale angajatorului, datele de contact si de identificare ale persoanei angajate / salariate, itinerarul de deplasare al acesteia intre domiciliu si locatia in care acesta isi desfasoara activitatea de lucru.

In aplicarea prevederilor Ordinului Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr. 4659720/2020 privind instituirea carantinei zonale in localitatea Petrova, judetul Maramures, se aproba modelul de Declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte motivul justificat al deplasarii conform Anexei nr. 1 care face parte integranta din prezenta hotarare.

Alte masuri pentru prevenirea si combaterea SARS-CoV-2, precum si pentru solutionarea unor probleme deosebite pe perioada carantinei vor fi stabilite prin Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei Maramures.

Masurile stabilite vor fi comunicate autoritatilor locale si aduse la cunostinta populatiei, inclusiv prin utilizarea sistemului RO-ALERT, a mai adaugat prefectul de Maramures.


Credit foto/video: Claudiu Ban

Articolul CARANTINA TOTALA IN PETROVA: Intrari si iesiri pazite de politie (FOTO, VIDEO) apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Record: Peste 300 de milioane de euro vor fi pariati pe rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA
Citeste
Un barbat infectat cu coronavirus si-a sapat drum cu lopata pentru a iesi din carantina
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.