Canii latra, ursul trece, iar oile... AMENDATE - La doua saptamani dupa concertul lui Lese, NICIO sanctiune. Au fost in schimb amendati oameni la o petrecere privata

Maine se implinesc fix doua saptamani (14 zile) de la concertul extraordinar sustinut de Grigore Lese si Ansamblul Folcloric National Transilvania la sala ATP Tech Center din Baia Mare. Un act artistic minunat, de altfel, insa care s-a desfasurat in ilegalitate fata de deciziile Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Maramures si, conform legii, trebuia sanctionat. Pana in ziua de azi, acest lucru nu s-a intamplat.

CJSU Maramures a interzis concertele si spectacolele publice sau private inca din 15 octombrie

In seara zilei de 15 octombrie, autoritatile judetene au anuntat emiterea unei Hotarari prin care toate spectacolele si concertele, atat private cat si publice, atat in exterior cat si in interior sunt interzise pe o perioada de 14 zile, de la emiterea Hotararii, in intreg judetul. Intre timp, incidenta infectarilor noi a crescut alarmant in mai multe localitati (printre care si Baia Mare, care a intrat in scenariul rosu), astfel ca astfel de manifestari au ramas in continuare interzise.

Lese si Ansamblul au luat in deradere deciziile autoritatilor si li s-a permis acest lucru, dar nu sunt singurii

Autoritatile au fost anuntate inca din dimineata zilei de 18 octombrie ca sunt toate sansele ca evenimentul de la sala ATP sa aiba loc. Desi pe pagina de Facebook a Ansamblului s-a anuntat ca spectacolul va fi anulat, acesta s-a desfasurat fara nici o problema, cu spectatori.

Ba mai mult, a fost filmat LIVE si publicat pe retelele de socializare, calcand in picioare masurile luate de conducatorii judetului. Au trecut doua saptamani de atunci si, pana in ziua de azi, nu exista informatii despre sanctiunile primite de catre organizatorii concertului, artisti sau spectatori. Dar acest caz nu este singular.

Cu tot respectul si stima fata de actorii baimareni, care doar isi fac treaba cat pot de bine in conditiile actuale, va anuntam ca si Teatrul Municipal Baia Mare a organizat spectacole ( in aceeasi perioada in care CJSU anuntase ca acestea sunt interzise. La fel ca in cazul lui Lese, autoritatile judetene au parut total debusolate, lasand impresia ca habar nu aveau despre existenta acestor manifestari. Tot la fel ca si in cazul concertului de la ATP Tech Center, pana la acest moment nu s-a anuntat nici o sanctiune.

Zi de nastere la un local din Catalina, "sparta" de politisti

In cu totul alta "barca" stau persoanele de rand. Acum o saptamana, fortele de ordine au oprit o zi de nastere care avea loc in incinta unui local de la intrarea in Catalina. La eveniment au participat 31 de persoane, iar oamenii legii au emis un numar de 32 de sanctiuni in valoare de 11.000 de lei.

Concertele si spectacolele publice sau private sunt in acest moment, in teorie, LEGALE in judet

Desi numarul de noi infectari creste de la o zi la alta, concertele si spectacolele sunt, in teorie, legale in zonele necarantinate sau care nu sunt in scenariul rosu. Cum se poate asa ceva? Simplu: Hotararea emisa de CJSU si care interzicea astfel de manifestari a expirat. Mai exact, a fost emisa in data de 15 octomrie cu specificatia ca interdictia acestor manifestari este valabila timp de 14 zile. Dupa aceea, autoritatile judetene au uitat sa o prelungeasca.

Incidenta cazurilor la 1.000 de locuitori a ajuns la 2,54 in Maramures. Rata de pozitivare a testelor efectuate, aproape de 70% ieri, 30 octombrie

In acest moment, situatia pandemica este una ingrijoratoare in intreg judetul. Doar in ultimele 7 zile, in Maramures s-a inregistrat un numar total de 937 de noi infectari, dintr-un numar de 2460 de teste efectuate. Asadar, atat numarul mare de noi infectari cat si rata uriasa de pozitivare preconizeaza un viitor apropiat incert, in cazul in care nu vom intra pe un trend descendent. De mentionat este ca DSP Maramurse a reinceput de ceva vreme traditia de a tine la secret date care ar trebui sa fie publice, in acest caz vorbim despre incidenta in fiecare localitate. Sistemul medical se lupta la foc continuu. Medicii, asistentele au trecut deja pragul epuizarii fizice si doar dorinta de a-i face bine pe oameni ii mai tine in picioare, la munca. Spitalele ajung la limita locurilor disponibile, iar cei infectati cu virusul, a caror viata sta intr-un fir de ata pe paturile de ATI din Spitalul Suport a fost ieri de 19. Ramane la responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa acordam mai multa atentie recomandarilor si sa impiedicam rata de infectare sa creasca.

Adrian Barbur, ActualMM.ro.

CITESTE SI:

Articolul Canii latra, ursul trece, iar oile... AMENDATE - La doua saptamani dupa concertul lui Lese, NICIO sanctiune. Au fost in schimb amendati oameni la o petrecere privata apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Romania, amenintata cu justitia UE. Modul in care trateaza deseurile, natura, apa si calitatea aerului
Citeste
UNII APLAUDATI, ALTII AMENDATI – La doua saptamani dupa concertul lui Lese, nici o sanctiune. Au fos in schimb amendati oameni la o petrecere privata
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.