"Cand am visat prima data sa fac o bascula nu stiam de ATP, aveam 12 ani. Unele vise necesita mai mult timp"

Un copil de 12 ani visa acum multi ani sa construiasca un camion. Au urmat perioade firesti, etape de viata diverse, a studiat, a muncit, si-a intemeiat o familie, s-a dezvoltat si a dezvoltat in jurul sau un business relevant local, national si international, o adevarata comunitate. Putea sa plece de 100 de ori, sa caute un drum mai usor, accesibil spre implinirea visului sau. Dar a ales drumul mai lung, mai greu, pe care a continuat sa mearga in pofida tuturor piedicilor.

Copilul care visa sa construiasca un camion e acum adult in toata firea, un businessman de succes, un om apreciat de comunitate, un vizionar, instarit, in acelasi timp cumpatat si modest, atent si implicat in comunitate, poate si pentru ca il poarta mereu pe Dumnezeu in suflet. Este vorba despre Mircea Cirt, cel care a cladit si a dezvoltat ATP Group, ducand departe nu doar renumele firmei sale, ci si al municipiului Baia Mare si al judetului Maramures. Recent, si-a vazut visul implinit. A construit un camion, primul camion made in Baia Mare, made in Maramures!

MIRCEA CIRT, CEO ATP Exodus Group: "Noi toti ne nastem mici. Invatam sa facem primii pasi de la uriasi. La un moment dat, crestem si nu mai exista uriasi pe langa noi pentru ca am crescut suficient. Asemeni cresterii unui copil nou-nascut care invata de la un adult am pornit si noi la drum avand acest vis: de a avea o bascula ATP. Cand am visat prima data sa fac o bascula nu stiam de ATP, aveam 12 ani. Unele vise necesita mai mult timp. Pentru anumite vise trebuie dormit mai mult, pentru altele nu mai este timp pentru ca viata este prea scurta. Am stabilit o serie de reguli plecand de la ideea: cuvintele au putere. Am scos cuvinte din vocabular precum "greu", "nu se poate", "nu vreau", "problema", "incerc". In schimb, am gasit altele care ne ajuta sa avansam. Ne dau putere, ne dau energie: "provocare", "pot", "gasesc solutii", "vreau", "fac din prima". Atitudinea determina altitudinea. Invatatul am invatat ca nu il putem delega, la fel cum nici cresterea nu e o optiune. Dragi prieteni, dragi romani, va asigur un lucru: nu suntem prostii Europei. Avem puterea, avem capacitatea sa facem lucruri mari, sa ne ridicam, sa credem in noi si sa scriem impreuna istoria".

ATP Group, motiv de mandrie nationala: se poate si in Romania, prin multa munca, seriozitate si determinare

Sute de invitati s-au adunat miercuri, 28 august 2019, la ATP Tech Center. Ce a urmat, incerc sa va prezint in randurile de mai jos, chiar daca experienta lansarii camionului Truston este destul de dificil de redat in cuvinte. A fost o adevarata experienta, un spectacol, o lectie din care cei care au ochi sa vada si urechi sa auda, au ce invata. Nu au lipsit factorii decizionali din administratia locala, judeteana, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, mass media, parteneri autohtoni si internationali. La final, s-a lasat linistea, luminile s-au oprit. Apoi, s-a auzit un sunet de motor puternic, iar pe scena a intrat vedeta serii: camionul Truston. Aplauze la scena deschisa, un moment emotionant pentru creatorii acestuia, dar si pentru invitati. Grupul ATP ne demonstreaza astfel ca se poate sa reusesti si in Romania, prin multa munca, seriozitate si determinare.

15.000 de zile de munca de cercetare pentru a construi primul camion asamblat in Romania: Truston

Proiectul ATP Trucks s-a conturat in urma cu doi ani, atunci cand Mircea Cirt a considerat ca visul de a construi un camion poate deveni realitate. Astazi, dupa 15.000 de zile de munca de cercetare, avem primele camioane asambalte in Romania, chiar aici, in Baia Mare. Echipat in varianta bascula, respectiv varianta betoniera, Truston este pregatit sa .

MIRCEA CIRT, CEO ATP Exodus Group: "Avem in fata o minune. E o minune a lui Dumnezeu. Stiti, Dumnezeu face minuni prin noi in fiecare zi, chiar daca nu observam de fiecare data. Uneori ne vine greu sa credem anumite lucruri. A crede ca Dumnezeu poate ajuta e un dar. Impreuna cu autoritatile locale contribuim la dublarea economiei judetului Maramures, asa incat in cinci ani de zile ne-am propus noi, ATP-ul, cu tot ce avem si tot ceea ce facem, sa fim parte in dublarea economiei in urmatorii cinci ani si este posibil! Multumesc partenerilor nostri care au avut un rol foarte important. As vrea sa multumesc grupului Weichai ca au crezut in visele mele. Multumesc Weichai! Ei au un motto: "fa munca de doua zile si jumatate intr-o zi". Am inceput sa gandesc in acesti termeni si am zis "wow, am cu cine!". Sigur, am putea scrie o carte frumoasa despre istoria proiectului, insa vedeti, nu e suficient sa ai vise, mai trebuie sa creada cineva. Vreau sa va incurajez pe voi in a crede. Totul este cu putinta celui ce crede".

Dupa primul camion, urmeaza autobuze si autocare. Si camioane de mina…

Pe langa asamblarea de camioane, ATP are in plan si construirea altor autovehicule. Urmeaza autobuze si autocare. Si camioane de mina. Acesta este un subiect poate sensibil pentru romani, deopotriva pentru cei care nu isi doresc redeschiderea minelor, dar mai ales pentru cei care inteleg ca astfel comunitati intregi din tara ar putea renaste. Redeschiderea minelor ar fi un pas necesar care ar aduce relansarea economiei locale, locuri de munca si conditii mai bune de trai mai ales in zonele puternic afectate de inchiderea minelor, unde lipsa alternativelor si saracia fac legea. Profitand de prezenta a doi ministrii in sala, Stefan Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si Ioan Denes, Ministrul Apelor si Padurilor, Mircea Cirt a transmis un semnal ferm guvernantilor, oferindu-se sa sustina deschiderea minelor.

MIRCEA CIRT, CEO ATP Exodus Group: "O surpriza frumoasa este faptul ca vom produce si autobuze si autocare. Lucram la acest proiect si ne asteptam sa il sarbatorim anul viitor. Lucram la autobuzul electric, de orase, hibrid, pe gaz, Euro 6. Dragi maramureseni, ne limitam doar la ideea ca tinem harta Romaniei in cui sau miscam lucrurile? Eu cred ca de maine suntem alti maramureseni. Asamblarea e la Baia Mare si componentele vin din intreaga lume. Obiectivul nostru in 5 ani este sa avem 45% din componente produse in regiune, o parte in fabricile ATP. Asta presupune sa avem forta de munca, oprim exportul de forta de munca. Suntem un popor cu o vointa puternica. Am exportat prea mult si nu am completat. Prima povara pe care trebuie sa o inlaturam este felul in care ne vedem. Noi nu avem o parere buna despre noi si asta trebuie sa schimbam si o vom schimba. O alta chestiune: avem aici munti frumosi. Cu totii stim ca in trecut au fost peste 30.000 de mineri. Avem aur, argint, cupru. Noi vom face camioane de mina! Pe de cealalta parte, trebuie sa punem toate structurile in bataie, incat in cel mult patru ani sa incepem sa exploatam minele. Domnilor ministri, cred ca duceti mesajul azi cu dumneavoastra asa incat in doua saptamani sa avem un dialog, sa vedem de unde apucam lucrurile si de ce resurse e nevoie".

Baia Mare va avea cel mai mare parc industrial din Romania

Pe langa felicitarile de rigoare, Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, prezent la lansarea Truston, a vorbit si despre modul in care ATP contribuie la dezvoltarea economica a orasului nostru. In semn de respect si apreciere din partea comunitatii si a administratiei publice locale, primarul Catalin Chereches l-a distins pe omul de afaceri Mircea Cirt cu titlul de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare. ATP a primit aprecieri si din partea reprezentantilor Guvernului Romaniei.

 

CATALIN CHERECHES, primarul municipiului Baia Mare: "Vreau sa-i multumesc domnului Cirt pentru puterea pe care o are sa-si urmareasca visul. Puterea pe care o are de a-si prezenta de fiecare data viziunea. Puterea si generozitatea pe care o are de a aduna oameni. Puterea si dragostea pe care o are pentru cei care contribuie si aseaza aceasta fundatie pe care se cladesc visele lui, acest esafod insemnand fiecare persoana care lucreaza in grupul ATP, de la cel care vinde o masina si pana la cel care repara o masina. Grupul ATP si domnul Cirt vor avea si un alt rol foarte important, acela de a deschide, din punctul nostru de vedere, cel mai intins ca si metri patrati parc industrial din Romania. Este vorba de Parcul Industrial Baia Mare Vest, care se va intinde de la aeroport si pana la Italsofa, adunandu-i alaturi de ATP si pe ceilalti investitori importanti. Bineinteles ca varful de lance si omul care stie intotdeauna cum sa puna si dragoste si munca si pasiune si va energiza acest proiect este Mircea Cirt".

STEFAN RADU OPREA, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat: "Antreprenorul Mircea Cirt este un model, un om care poate inspira si ceilalti antreprenori din Romania pentru ca uitati-va cu ce dinamica isi duce visurile la indeplinire. Vorbim despre camioane. Vorbim despre nevoia economiei romanesti de a ne dezvolta pentru ca toate autostrazile si toate santierele de infrastructura au nevoie de aceste camioane. Sunt convins ca, impreuna, vom reusi sa rescriem povestea de succes aici in Maramures si in Romania si sa iesim la export."

IOAN DENES, Ministrul Apelor si Padurilor: "Sunt onorat sa particip la acest eveniment care a fost posibil pentru ca un om care, cu modestie recunosc ca este unul din prietenii mei, Mircea Cirt, a indraznit sa viseze in urma cu multi ani, apoi si-a transformat visul intr-un proiect. Acest proiect, in ani de zile, s-a transformat intr-un brand. Brand-ul pe care toti il cunoastem sub denumirea de ATP. Cine nu cunoaste acest brand de ATP, in Romania, nu are cultura generala. De azi, ATP a pus judetul Maramures pe harta tarii ca producator de camioane. Nu trebuie sa fim o tara care doar aduce din exterior ci trebuie sa devenim o tara care si trimite in exterior ceea ce produce. Felicitari ATP pentru acest proiect concretizat!"

O concluzie personala: ATP si Mircea Cirt sunt si o poveste demna de spus copiilor nostri

ATP Group m-a si ne-a impresionat din nou. Sunt convins ca urmeaza multe alte surprize placute marca ATP. Ca tata de baieti, am plecat de la evenimentul de lansare si mai convins de faptul ca noi, adultii, avem datoria de a ne sustine neconditionat copiii. Sa ii lasam sa viseze, sa nu le taiem aripile, sa avem incredere in ei si sa ii ajutam sa isi indeplineasca visele. Sunt un parinte mai atipic, care nu le citeste copiilor sai povesti . Eu le povestesc diverse intamplari si experiente care m-au marcat, majoritatea avand o povata la final. Abia astept sa le povestesc despre pustiul de 12 ani care a visat sa construiasca un camion. Si, dupa multi ani, prin multa munca, cu credinta, prin seriozitate si determinare, a reusit. Cred ca, pe langa tot ceea ce reprezinta pentru mediul de business si pentru comunitate, ATP si Mircea Cirt sunt si o poveste demna de spus copiilor nostri. O poveste despre curaj, ambitie, angajament, seriozitate, incredere, modestie, putere, consecventa, credinta si cinste.

Multumim Dan Mezok si Mihai Taranu pentru fotografii!

Adrian Barbur/ActualMM

O pisica prinsa sub motorul unei masini, salvata de baimareni cu suflet
Citeste
Politistii pot sa fie eroi. Cum a fost salvat un pui de pisica. FOTO
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.