Buteasa – satul fara trecut?

Biserica veche din Buteasa a inceput sa se prabuseasca: in noaptea dintre 14 si 15 ianuarie a cedat acoperisul de peste corpul bisericii. Turnul si peretii exteriori sunt inca in picioare dar sunt urgente masuri de oprire a colapsului bisericii. Este momentul ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa sa devina prioritara pentru comunitatea locala, pentru proprietarul sau si pentru autoritatile locale si centrale. Este important ca toti acestia sa inteleaga gravitatea momentului si sa caute resurse pentru a salva acest monument istoric. Satul Buteasa este pe cale sa-si piarda biserica veche si prin ea un fragment important din trecutul sau.

Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" din Buteasa nu este doar "o biserica amarata, lipita cu lut".

Este un martor istoric documentar pentru Tara Chioarului si singura biserica din lemn "in catei" din aceasta zona. Dimensiunile sale generoase reflecta o comunitate locala numeroasa si puternica la data construirii bisericii, ce a imbogatit interiorul naosului cu o pictura rafinata ale careiramasite se afla azi sub daramaturi.

Materialul lemnos reciclat, plin de taieturi si chertari, folosit pentru construirea absidei altarului, nu este semn al saraciei ci dimpotriva: arata respectul profund pe care comunitatea locala il avea fata de vechea biserica de unde acest material a fost preluat. Azi privim cu bratele incrucisate cum se sterg 4 secole din istoria satului Buteasa, odata cu munca sicredinta investita de zeci de generatii inaintea noastra.Asociatia R.O.S.T. a intocmit devizul pentru lucrarile de punere in siguranta a fragmentelor ramase din structura bisericii, si a estimat cheltuielile cu cercetarea si proiectarea lucrarilor de restaurare. Asociatia R.O.S.T. si Directia Judeteana pentru Cultura Marmures cer ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa sa devina proiect prioritar pentru comunitatea locala din Buteasa, pentru proprietarul sau Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului – prin Parohia Buteasa si pentru autoritatile locale Primaria Somcuta Mare si Consiliul Judetean Maramures.

Totodata dorim sa sensibilizam si societatea civila. Orice ajutor material este binevenit pentru cauzasalvarii unui monument istoric: de la donatii de material lemnos necesar pentru lucrarile ce vor impiedica daramarea turnului si a peretilor ramasi in picioare, pana la sustinerea financiara a studiilor necesare proiectului de reabilitare.

Agresorul politistului de la rutiera aflat in pensie a fost saltat si retinut de politie
Citeste
Manifestare cultural-artistica dedicata aniversarii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Romane, in Palatul Administrativ din Baia Mare. GALERIE FOTO
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.