Bogdanel Gavra: O decizie care obliga!

Dupa izbucnirea epidemiei COVID-19 si declansarea crizei sanitare in Romania, anul politic 2020 parea compromis. Tara trebuia administrata si nu transformata intr-o scena cu primadone si subrete, tenori sau baritoni care sa falseze pentru o notorietate iluzorie. Nu ne asteptam la noutati semnificative pe plan local. In Maramures si Baia Mare traditia se perpetueaza si in politica, ultimii 20 de ani fiind populati cu aceiasi politicieni. Dar presa online si social media au schimbat regulile jocului, pe esichier aparand partide
si aliante, cu fete si caractere noi.

Starea de alerta a schimbat regulile, fiind interzise intalnirile si evenimente electorale publice, situatie ce avantaja politicienii cu abilitati retorice sau carismatici. Acum e vremea celor capabili de exprimari coerente in scris si a staff-urilor de campanie cu specialisti in manipulare publica. Bogdanel Gavra nu a facut decat o singura politica: a cetateanului cu nevoi sociale, a comunitatilor marginalizate si a celor fara privilegii. Am provocat un nou interviu dupa anuntarea deciziei privind implicarea in competitia electorala, dornici sa descoperim ce argumente va invoca...


Reporter: - Domnule Gavra, dupa experienta din asistenta sociala si cea civica, o noua provocare? Ce elemente au determinat aceasta decizie?

Bogdanel Gavra: - Experientele mentionate m-au apropiat de oameni, reusind sa cunosc categorii sociale diferite, de la oameni cu o situatie materiala de exceptie pana la oameni foarte saraci, fara adapost sau cu mari probleme de sanatate. Sunt constient ca exista diferente intre oameni, ca exista standarde de viata diverse, unii au o educatie solida, altii afaceri sau muncesc din greu. Insa, exista un aspect important si consider ca e rolul societatii sa il asigure, in mod egal, nediscriminatoriu. Ma refer la egalitatea de sanse pentru orice membru al comunitatii!

R: - In Baia Mare sunt cateva probleme nerezolvate, perpetuate in ultimii 20 de ani, iar una dintre ele, poate nu cea mai importanta, este cea a zonelor numite generic "pungile de saracie" si a populatiei care traieste acolo. Ati avut atributii in domeniu, ati avansat cateva solutii si chiar ati finalizat cateva proiecte comunitare in domeniu. Cu toate acestea situatia nu este rezolvata, ia amploare, iar solutii ferme nu sunt avansate. Chiar nu sunt solutii sau nu exista vointa administrativa?

BG: - Nu mi-am propus sa fiu consilier local pentru a fi reprezentantul minoritatilor aflate in situatia mentionata si nici nu pretind ca am solutii miraculoase. Problema poate fi rezolvata doar printr-un efort colectiv al comunitatii baimarene, la care sa participe nu doar administratia publica sau institutiile statului. Majoritatea acestor cazuri sunt rezolvabile prin vointa administrativa si responsabilitatea celor in cauza. Noi am generat problema, direct sau indirect prin pasivitate sau dezinteres, noi trebuie sa o rezolvam dar
este clar, administratia publica trebuie sa faca primii pasi. Iar solutii exista...

R: - Va prezentati in competitia electorala sub sloganul "Respect pentru familie, respect pentru baimareni", un enunt generos dar care trebuie explicat. Considerati ca in orasul nostru, cetatenii si familia nu beneficiaza de respectul cuvenit, in raport cu principiile dumneavoastra sau e vorba de un context mai larg?

BG: - Evident ca este vorba de un context mai larg, prin prisma raportului intre autoritate si cetatean. Respectul nu implica doar aspecte de atitudine precum salutul. Respectul implica ordine si curatenie, siguranta publica, trafic civilizat, educatie, cultura, servicii de calitate in sanatate si spirit civic. Respectul trebuie sa fie reciproc si egal, in raportul dintre autoritate si cetatean, iar baimarenii trebuie sa participe activ la viata comunitatii. Familia si viata ei sociala trebuie sa fie una sanatoasa, conforma normelor de etica si mentalitatii crestine. Trebuie sa cream si sa aplicam un sistem de valori unanim acceptat, in care excesele de orice fel sa dispara, un mediu social in care sa ne redescoperim ca oameni si cetateni.

R: - Baia Mare nu este si nu trebuie sa fie doar un oras cu problemele specifice unei comunitati care doar subzista, cu oameni saraci, someri sau asistati sociali. Avem nevoie de investitii, firme puternice, comert sanatos, invatamant de calitate, oportunitati pentru tineri, zone de agrement, sport de masa si cultura. Ce ar trebui facut in acest sens, cum trebuie gospodarit orasul cu un buget limitat, credite si datorii?

BG: - Cu multa intelepciune, obiectivitate si rigoare. Banii sunt putini, avem si credite, nevoile sunt multe si diverse. Am analizat foarte serios si mi-am propus un plan cu zece principii de buna guvernare. Daca vor fi acceptate de cetateni si de consilierii locali, se poate. Totul depinde de cum ne stabilim obiectivele si prioritatile care trebuie sa fie, in mod obligatoriu, cele din agenda cetateanului. Trebuie o schimbare de optica. Nu autoritatea publica stabileste nevoile baimarenilor, ei si le stabilesc, administratia stabileste doar prioritatile si ordinea realizarii lor. Cand vom intege acest aspect vom fi cu adevarat demni de a fi in serviciu public.

R: - Este clar ca va trebui sa mai detailati anumite aspecte. Ce asteptari aveti de la ceilalti competitori si care ar fi un prim mesaj adresat baimarenilor?

BG: - Imi doresc, si sunt convins ca marea majoritate a baimarenilor gandesc la fel, o campanie decenta si fara mizerie morala, atacuri la persoana sau la familiile candidatilor. Avem nevoie de o competitie intre idei si solutii viabile, nu de o "lupta", termen si intentie total gresite. Baimarenii nu trebuie sa fie implicati intr-un razboi fratricid, de o parte sau alta a esichierului politic. Vom prospera si ne vom dezvolta doar cand vom reusi sa intelegem un aspect esential. Ca nu suntem dusmani, ci membrii unei mari familii care
merita respect si un viitor frumos.

Biroul de comunicare al PMP

Comenteaza cu Facebook

Articolul Bogdanel Gavra: O decizie care obliga! apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

ATP Trucks Automobile anunta vanzari de peste 2,8 mil. Euro in primul an al Truston in Romania
Citeste
Ce sunt sloturile Megacluster si cum functioneaza?
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.