BILANtUL RUPERILOR DE NORI: Pagube de peste 2600 mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase in Maramures

Fenomenele hidrometeorologice periculoase (precipitatii insemnate, dar si averse care au avut caracter torential, "ruperi de nori" si grindina de dimensiuni mici si medii) au produs pagube pe raza a 47 de unitati administrativ-teritoriale, respectiv 86 de localitatii in judetul nostru.

"Am coordonat si dispus actiuni de interventie pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Pompierii militari, grupa operativa de la ISU, grupurile de suport tehnic, comitetele locale pentru situatii de urgenta, angajati ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta au intervenit cu mijloace tehnice (motopompe, buldoexcavatoare, excavatoare, buldozere, camioane etc) in sprijinul cetatenilor. Echipaje de politie au asigurat desfasurarea activitatilor echipelor de interventie si au dirijat traficul rutier in zonele afectate de inundatii", a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Precipitatiile torentiale au contribuit la formarea de torenti pe versanti care au crescut debitele si nivelurile unor paraie. De asemenea, au fost depasite cotele de aparare in principalele bazine hidrografice din raza judetului. Suvoaiele de apa au transportat aluviuni, pietris, bolovani, material lemnos si material vegetal si au colmatat podete, poduri, fantani, santuri, rigole, retele de canalizare. Torentii de pe versanti s-au revarsat si au avariat trei gospodarii. Au fost inundate peste 100 de gospodarii, cinci anexe gospodaresti, sase obiective sociale, economice, culturale si administrative. Suvoaiele de apa au afectat cinci poduri si 123 de podete si punti pietonale, drumuri judetene, drumuri comunale, strazi si au colmatat 15 fantani. Iesirea din albie a cursurilor de apa a inundat 57 hectare de teren arabil, 43 hectare de pasuni si fanete. Grindina si scurgerile de ape au avariat peste 2500 metri patrati de sere si solarii.

Apele involburate au inecat 33 de animale si au avariat patru surse de alimentare cu apa in sistem centralizat, respectiv au afectat sapte constructii hidrotehnice. S-au constituit, prin ordin al prefectului, comisii mixte de evaluare a pagubelor care s-au deplasat in teritoriu.

S-au intocmit, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare procesele verbale de constatare si evaluare, respectiv rapoartele de sinteza. De asemenea, a fost elaborata si transmisa la nivel central documentatia pentru promovarea unei Hotarari de Guvern in vederea alocarii sumelor necesare pentru lucrari de reparatii si refacerea obiectivelor afectate de inundatii.

Articolul BILANtUL RUPERILOR DE NORI: Pagube de peste 2600 mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase in Maramures apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Zimbrii au reluat pregatirile dupa o pauza de trei luni
Citeste
Actorul Nick Cordero a murit la 41 de ani, dupa 95 de zile de lupta cu virusul, din cauza caruia i-a fost amputat un picior
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.