Baia Mare intra in clubul Oraselor Europene Inovative, fiind selectata dintre 175 de orase care vor implementa un proiect de regenerare inteligenta post industriala

Adaugat in categoria Administratie
baia-mare-intra-in-clubul-oraselor-europene-inovative-fiind-selectata-dintre-175-de-orase-care-vor-implementa-un-proiect-de-regenerare-inteligenta-post-industriala.jpg

INCA O VICTORIE!   Municipiul Baia Mare intra in clubul Oraselor Europene Inovative, fiind selectat in cadrul celui mai prestigios si competitiv mecanism de finantare destinat autoritatilor urbane din Europa. Din cele 175 orase europene participante, Municipiul Baia Mare se numara printre cele 20 de orase care vor experimenta, testa si implementa solutii creative, inovative, vizionare, de dezvoltare durabila in ceea ce priveste digitalizarea, utilizarea sustenabila a terenurilor, solutii bazate pe natura, combaterea saraciei urbane si cresterea sigurantei urbane.

Proiectul SPIRE a fost selectat pentru finantare nu doar datorita gradului ridicat de inovare, cat si parteneriatului solid, format din actori locali si regionali care au demonstrat in repetate randuri capacitatea de inovare si implementare in proiecte complexe. Parteneriatul coordonat de Municipiul Baia Mare este format din URBASOFIA, INDECO SOFT, ARIES Transilvania, Zona Metropolitana Baia Mare, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca si Clusterul Green Energy.

SPIRE propune o abordare revolutionara a reutilizarii terenurilor poluate cu metale grele din oras, prin fitoremediere adaptiva si creare de noi ecosisteme urbane, ca strategie de dezvoltare pe termen lung si reprofilare economica durabila. Proiectul propune utilizarea biomasei rezultate pentru imbunatatirea performantei energetice a unei unitati de invatamant si stimuleaza dezvoltarea de lanturi valorice locale, specifice economiei circulare, prin lansarea si incubarea de noi afaceri bazate pe prototipare si productie de materiale de constructie inovatoare, urmarind imbunatatirea sanatatii si bunastarii cetatenilor.

In urmatorii 3 ani, patru terenuri cu o suprafata de aproximativ 8 hectare vor deveni "laboratoare vii" , co-proiectate impreuna cu comunitatea, prin ateliere de proiectare si experimentare ce vor avea loc intr-un nou Hub de inovare in Piata Milenium. Proiectul va implica in mod direct cetatenii activi si va stimula antreprenoriatul local sustenabil, prin iLEU: un sistem virtual de recompense si plati destinat incurajarii comportamentelor orientate spre dezvoltare durabila in oras si sustinerii implicarii cetatenilor in proiect si, mai departe, pentru diverse beneficii si discount-uri la nivel local.

In final, in baza rezultatelor concrete ale proiectului, vom dezvolta impreuna un Masterplan pe termen lung pentru Zona Metropolitana Baia Mare, care sa vizeze recuperarea si regenerarea celor aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate, reutilizarea acestora, dezvoltarea bio-economiei si implementarea in viitor a districtelor pozitive din punct de vedere energetic .

Bugetul total al proiectului este 3,264,800.50 Euro, din care finantare nerambursabila din Fondul European pentru Dezvoltare Durabila 2,611,840.40 Euro prin programul Urban Innovative Actions .

Sursa: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214932800540427&set=a.1483017162321&type=3&theater

 

ActualMM

Anuntul facut de Ministerul Educatiei despre inceperea noului an scolar
Citeste
Guvernul a decis: hrana de 2 lei/zi pentru elevii din invatamantul primar si gimnazial
Citeste