Baia mare are, in sfarsit, tomograf de arbori

Vineri, 6 septembrie 2019, a fost prezentat pentru prima data in Baia Mare un tomograf de arbori. Evenimentul, care a avut loc in Parcul Regina Maria, a adunat deopotriva specialisti silvici, reprezentanti ai primariilor din zona, precum si reprezentanti ai institutiilor care gestioneaza probleme de mediu.

Meritul ca avem acum acest aparat in Baia Mare este al societatii TOMO TREE,  societate tanara, cu o echipa de specialisti instruiti, care ofera servicii de diagnoza arbori cu echipament tip tomograf de ultima generatie ce utilizeaza metode non – invazive pentru diagnosticarea starii de sanatate a arborilor. Echipamentul reuseste sa detecteze partile in descompunere din interiorul trunchiului, oferind inclusiv date tehnice cu privire la stabilitatea arborelui si rezistenta acestuia la vant si furtuni.

Procedura de testare este intreprinsa de catre un specialist in arbori instruit si cu experienta. Tomograful acustic reprezinta un sistem care masoara viteza de deplasare a sunetului prin lemn. Intrucat unda sonora este constanta in lemnul masiv, se pot face masuratori intre un punct al trunchiului si altul. In cazul in care intre punctele de testare exista putregai, atunci unda sonora masurata este mai redusa. Software-ul tomografului acustic calculeaza toate datele inregistrate intr-un test complet si genereaza o imagine denumita tomograf. Ulterior, un specialist in arbori poate interpreta imaginea tomograf, tinand cont de copacul in sine si de factorii din jur.

Metodele anterioare de detectare a putregaiului erau invazive pentru copac, deoarece gaurile facute cu burghiul Pressler vatama semnificativ copacul testat. Tomograful acustic este practic complet inofensiv. Acesta foloseste doar cuie mici pentru a penetra scoarta si pentru a face contact cu lemnul.

Cu ajutorul noului echipament se identifica arborii bolnavi, care trebuie taiati sau toaletati, evitandu-se totodata taierea de arbori sanatosi.

Pentru informatii suplimentare puteti contacta echipa TOMO TREE la telefon 0745 224 599 sau e-mail [email protected].

Mesajul transmis de Politia Romana la inceput de an scolar
Citeste
Curs valutar 9 septembrie 2019. Cat a ajuns sa coste 1 euro
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.