Autoritatile se declara pregatite

Pentru intervalul 6 mai, ora 23 – 7 mai, ora 23, a fost emis o atentionare meteo de Cod galben de precipitatii insemnate. 

Fenomene vizate: cantitati de apa insemnate, instabilitate atmosferica, precipitatii predominant sub forma de ninsoare la munte.

In intervalul mentionat in Transilvania, Maramures, cea mai mare parte a Moldovei si jumatatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea si caracter torential si se vor acumula cantitati de apa ce vor depasi 25…30 l/mp si pe arii restranse 50…60 l/mp. Aversele vor mai fi insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat de grindina.

In zonele montane, iar trecator si in Transilvania si Subcarpatii Moldovei, precipitatiile se vor transforma treptat in lapovita si ninsoare. La altitudini de peste 1500 m vantul va avea intensificari de peste 70…80 km/h spulberand zapada.

Mai ales pe parcursul zilei de marti local vantul va avea intensificari in majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse in general intre 55 si 65 km/h.

Avand in vedere atentionarea meteorologica cod galben, prefectul Vasile Moldovan, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a dispus masuri pentru asigurarea desfasurarii in conditii normale a circulatiei rutiere in pasurile montane, dar si pe sectoarele de drumuri nationale si judetene care pot fi afectate de precipitatii sub forma de ninsoare si lapovita.

Angajatii Sectiei de Drumuri Nationale, respectiv SC Drumuri si Poduri SA Maramures sunt pregatiti de interventie daca situatia o va impune.

Comitetele locale pentru situatii de urgenta au obligatia de a monitoriza evolutia fenomenelor meteorologice periculoase pentru a putea interveni eficient la producerea unor situatii de urgenta.

De asemenea, echipe de interventie sunt pregatite sa asigure si sa restabileasca eventualele defectiuni din retelele de utilitate publica. Persoanele fizice si juridice care se confrunta cu probleme din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile sunt rugate sa apeleze numarul unic de apeluri de urgenta 112.

Evolutia la nivelul judetului a situatiei fenomenelor meteorologice va fi monitorizata in aceasta perioada de catre dispeceratele ISU si SGA.

***

Cod galben de inundatii in intervalul 06.05.2019 ora 16:00 – 07.05.2019 ora 24:00

Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 36 de ore, ca urmare a precipitatiilor prognozate si propagarii se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale COTELOR DE ATENTIE, dupa cum urmeaza:

In intervalul 06.05.2019 ora 16:00 – 07.05.2019 ora 24:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Lapus .

Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele: Brasov, Sibiu, Dambovita si Prahova.

 

La plimbare in pielea goala pe dn 18
Citeste
Pilotul elicopterului prabusit la sapanta
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.