Autoritatile maramuresene se pregatesc pentru temperaturi extreme negative

VINE GERUL!  Avand in vedere evolutia situatiei meteorologice de racire a vremii in zilele urmatoare, care va deveni geroasa noaptea si dimineata, cu minime cuprinse intre -10 grade Celsius si -14 grade Celsius, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures solicita aplicarea masurilor aprobate in planul judetean pentru sezonul rece.

"Temperaturile scazute pot constitui factori care sa influenteze negativ activitatea social-economica, dar si sanatatea populatiei. S-a procedat la actualizarea datelor persoanelor care necesita tratament de specialitate , aprovizionarea unitatilor din reteaua medicala cu produse farmaceutice de prima necesitate. Vor fi monitorizate in permanenta cursurile de apa, constructiile hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, in scopul prevenirii formarii podurilor de gheata si a zapoarelor, dar si a iazurilor de decantare", a declarat Subprefectul Alexandru Cosma, presedintele CJSU Maramures.

Primarii, in calitate de presedinti ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta vor lua masuri pentru intretinerea corespunzatoare, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale a rigolelor, respectiv santurilor de scurgere a apelor pluviale, indepartarea materialului lemnos, aluviunilor si a deseurilor din sectiunile de scurgere a podurilor, podetelor si decolmatarea gurilor de canalizare. De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata persoanelor fara adapost care sunt vulnerabile la ger. Ele vor fi indrumate/transportate spre centrele de primire sau locuri special amenajate de catre autoritatile locale.

S-a solicitat monitorizarea situatiei hidrometeorologice pentru a evita blocarea cu plutitori si gheturi, in zonele unde sunt amplasate gospodarii, poduri rutiere si de cale ferata, prizelor de apa, de evacuare a apei din incinte.

Recomandam populatiei sa nu utilizeze instalatii improvizate de incalzire care pot genera producerea unor situatii de urgenta si care pot pune in pericol viata cetatenilor, bunurilor materiale ale persoanelor juridice si fizice.

In perioada cu vreme geroasa, copiii si persoanele in varsta sunt cele mai expuse la temperaturi scazute extreme. Comitetul Judetean pentru Situatii Maramures recomanda cetatenilor sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase

Nu transportati copiii pe distante lungi in vehicule fara incalzire si nu trebuie sa ii lasati sa astepte sau sa ii uitati in autovehiculele parcate.

Temperaturile extreme negative pot cauza degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Conform specialistilor in medicina, organismul uman tinde sa isi mentina o temperatura constanta prin autoreglare, insa cu toate acestea, daca temperatura mediului devine tot mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca la vremea geroasa se adauga fenomene ca umezeala, vantul sau alti factori, acest proces creste exponential. In acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite in perioada cu ger consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentatie corecta, bazata pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide in cantitate suficienta .

 

Informatii furnizate de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures

Schimbari importante la Bacalaureat 2019 si Evaluare Nationala 2019
Citeste
In 2018 s-au nascut 2593 de copii. Primul nascut in 2019 a fost un baietel
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.