Atentie marita la calitate: Sfaturile pentru maramureseni ale specialistilor cu privire la marea sarbatoare! Mesaj al ANPC deosebit de important!

Atentie marita la calitate: Sfaturile pentru maramureseni ale specialistilor cu privire la marea sarbatoare! Mesaj al ANPC deosebit de important!

Directorul General Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana ANPC, Paul Anghel, a postat un mesaj cu sfaturi in privinta produselor comercializate in aceasta perioada a sarbatorilor pascale.

Iata, asadar, cateva sfaturi utile in aceasta perioada a sarbatorilor pascale, care sunt legate de comercializarea si achizitia de produse din miel, de oua, de vin, dar si cateva precedente periculoase, adica nereguli constatate de specialisti de-a lungul timpului.

MIEL -Achizitionarea carnii, inclusiv a carnii de miel, si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. Numai in aceste conditii exista garantia unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea. -Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din "portbagajele masinilor" chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea; -Verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine. -Carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat; Atentie si la pret! Verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa; -Carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider; Produsele preambalate, care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului, nu trebuie achizitionate.

OUA -Achizitionarea oualor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitati cumpararea de oua de pe marginea drumului, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic; -Evitati cumpararea oualor care nu sunt pastrate la temperatura indicata de producator sau care sunt expuse spre vanzare la temperatura mediului ambiant; -Ouale de consum trebuie sa prezinte coaja intacta, normala, fara fisuri, fara corpuri si mirosuri straine; La spargerea oului, albusul trebuie sa fie de consistenta densa, transparent, iar galbenusul semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus; -In cazul oualor vandute in vrac, trebuie comunicate vizibil, cu usurinta si perfect lizibil, informatiile privind: !categoria de calitate (A); !categoria de greutate (clasamentul oualor din categoria A in functie de greutate), XL – foarte mare: greutate mai mare sau egala cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egala cu 63 g si mai mica de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egala cu 53 g si mai mica de 63 g; S – mic: greutate mai mica de 53 g; !o indicatie a metodei de crestere a gainilor; !o explicatie a semnificatiei codului producatorului; !data de valabilitate minima. Comercializarea vopselei de oua -Achizitionarea vopselei se va face numai din locuri autorizate si se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale. -Atentie! La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sanatate, mai arata directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

VIN -Continutul etichetei trebuie sa cuprinda: !denumirea sub care se vinde produsul, !denumirea si adresa producatorului sau a importatorului sau a imbuteliatorului, !volumul net, !concentratia alcoolica, !o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol.. -Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, in functie de continutul de zaharuri. -Consumatorul trebuie sa verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie sa fie corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie. La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri. Marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor.

BONUS ‼In urma actiunilor de control desfasurate in anii anteriori, comisarii ANPC au constatat urmatoarele abateri la comercializare produselor alimentare specifice sarbatorilor pascale: -oua cu data durabilitatii minimale depasita sau pentru care nu s-a putut stabili incadrarea in termenul de valabilitate (marcare ilizibila); -oua depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandarilor de a se pastra la loc racoros; -comercializarea de oua sparte, crapate sau murdare, acoperite de corpuri straine -afisarea care era mai degraba inexistenta la locul de vanzare a oualor in vrac a informatiilor obligatorii prevazute de Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicatie a metodei de crestere a gainilor, o explicatie a semnificatiei codului producatorului si data durabilitatii minimale) ; -utilizarea unor spatii de depozitare sau de expunere la vanzare improprii, neigienizate sau deteriorate -vopsea de oua cu data durabilitatii minimale depasita de 5-7 luni; -se comercializau sub denumirea de vopsea de oua coloranti fara elemente de identificare si caracterizare; neindicarea componentelor cu potential alergen dioxid de sulf pentru vinul (alb si rosu) comercializat vrac; inscrierea de informatii ce puteau induce in eroare consumatorul: prezentarea preparatelor din carne ca fiind "produse taranesti", dar la care s-au folosit de fapt dextroza, conservanti (azotit de sodiu), antioxidanti (acid ascorbic), potentiator de gust (monoglutamat de sodiu); la produsele prapor congelat si limba vita s-a constatat schimbarea starii termice din produse refrigerate in produse congelate; s-au gasit la comercializare parti de carcasa miel netoaletata, cu urme de blana, organe de miel congelate ambalate la pungi de 1 kg expuse, in vederea comercializarii, in ambalaje deteriorate (sparte) si fara clipsuri care sa inchida ambalajul.

C.T.

Foto – colaj A1

Sofer din Ocolis arestat preventiv! Avea 3,10 g/l alcool pur in sange
Citeste
Lumina Sfanta va fi adusa si in acest an de la Ierusalim, sambata seara
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.