Aproximativ 3


Vineri, 14 februarie 2019, la sediul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei a avut loc evaluarea activitatilor desfasurate de catre politistii de frontiera din cadrul inspectoratului in anul 2019, eveniment la care au participat domnul chestor principal de politie Bute Liviu, adjunctul inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale si structurilor de cooperare din judetele Maramures, Satu Mare si Suceava.

Materialul de evaluare a activitatii desfasurate in anul 2019 a fost prezentat de comisar sef de politie Florin Coman – inspector sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei.

Anul 2019 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei o perioada in care s-au continuat eforturile pentru indeplinirea atributiilor la toate nivelurile si pentru realizarea standardelor de calitate in domeniile ce revin Politiei de Frontiera Romane – controlul si supravegherea frontierei de stat si cooperarea politieneasca.

Situatia operativa la frontiera de stat, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmatiei, a fost caracterizata prin prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, in mod special a activitatii de contrabanda cu tigari, trafic cu autovehicule furate din strainatate si migratie ilegala.

Valori de trafic

In anul 2019, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul inspectoratului, in zona de competenta a judetelor Satu Mare, Maramures si Suceava, s-a inregistrat un trafic de peste 7.400.000 persoane care au tranzitat frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe sensul de iesire in/din tara. De asemenea, in aceeasi perioada au tranzitat frontiera peste 2.440.000 mijloace de transport.

Fapte ilegale

In anul 2019, politistii de frontiera au intocmit 991 dosare penale sub aspectul savarsirii a 1.783 infractiuni de catre 1.105 persoane.

Pe linia activitatii de cercetare penala in dosarele penale instrumentate la nivelul inspectoratului au fost arestate 15 persoane si destructurate 5 grupari infractionale.

Au fost aplicate 1.247 sanctiuni contraventionale in valoare de 394.700 lei.

Bunuri confiscate

Valoarea totala a bunurilor confiscate in cursul anului 2019 a fost de peste 40.095.400 lei – aproximativ 8.441.000 euro.

Situatia detaliata pe judete a bunurilor confiscate se prezinta astfel:

Satu Mare – 728.900 lei;
Maramures – 236.700 lei;
Suceava – 129.800 lei.
Situatia bunurilor confiscate sau indisponibilizate de catre politistii de frontiera in cadrul misiunilor de supraveghere si control a frontierei de stat, se prezinta astfel:

2.942.966 pachete tigarete
183 autovehicule
173 kg chihlimbar
699,5 litri alcool
331,5 litri carburanti si lubrifianti
69 m3 material lemnos
483 bucati articole vestimentare si marochinarie
496 kg tutun narghilea
30 articole electronice si electrice.
Migratia ilegala

Pe linia migratiei ilegale au fost intensificate masurile de supraveghere si control la frontiera de stat, care au dus la descurajarea eventualelor grupuri de migranti care intentionau sa treaca ilegal frontiera.

La nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei, pe aceasta linie de munca, au fost desfasurate 556 actiuni proprii si in comun cu structurile teritoriale ale Inspectoratului pentru Imigrari de pe raza judetelor Satu Mare, Maramures si Suceava.

In urma acestor actiuni s-au inregistrat 81 dosare de migratie ilegala in care au fost implicati 257 cetateni straini cercetati pentru savarsirea infractiunii de trecere ilegala a frontierei. Totodata, in urma actiunilor desfasurate au fost retinuti si cercetati 8 traficanti de migranti.

Un caz semnificativ a avut loc pe data de 3 august 2019, cand politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei au retinut 28 de cetateni din Afganistan, calauziti de catre doi cetateni romani, care intentionau sa treaca ilegal frontiera in Ungaria.

Afganii sunt cercetati pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, iar cei doi cetateni romani care ii calauzeau pentru trafic de migranti.

Contrabanda continua sa reprezinte principalul fenomen infractional care se manifesta la frontiera cu Ucraina.

In anul 2019, pe linia combaterii contrabandei, politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei au inregistrat 417 dosare penale, fiind implicate 305 persoane, sub aspectul savarsirii a 423 infractiuni.

Totodata, au fost executate 42 de perchezitii domiciliare in cadrul unor actiuni de combatere a contrabandei cu tigari si au fost puse in executare 31 de ordonante de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub sechestru se ridica la suma de 2.500.000 lei.

A fost descoperita si ridicata in vederea confiscarii cantitatea de aproximativ 2.942.966 pachete tigari de provenienta ucraineana, in valoare totala de 30.428.397 lei.

In aceasta zona sunt descoperite aproape zilnic persoane care incearca sa traverseze frontiera transportand tigari de contrabanda, deseori politistii de frontiera fiind nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare pentru retinerea lor, in conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somatiilor legale. In anul 2019, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei s-au inregistrat 111 evenimente de frontiera in care politistii de frontiera au folosit armamentul din dotare.

Dintre cazurile semnificative inregistrate in anul 2019, amintim cazul din data de 2 februarie 2019, cand politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu impreuna cu lucratorii vamali au descoperit 829 de baxuri cu pachete de tigari de provenienta ucraineana , ascunse intr-un automarfar ce transporta brichete din lemn.
In data de 13.03.2019, politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea – I.T.P.F. Sighetu Marmatiei impreuna cu lucratori din cadrul Directiei Regionale Antifrauda Oradea au descoperit intr-o autoutilitara, condusa de un cetatean roman, o tona de tutun vrac, fara marcaje fiscale, marfa fiind ascunsa printre cutii cu detergenti lichizi.
Pe linia traficului international cu autoturisme furate au fost executate in zona de competenta 45 actiuni, atat independent, cat si impreuna cu structurile de cooperare.

Astfel, in anul 2019, au fost descoperite pe comunicatii si in punctele de frontiera 53 de autovehicule semnalate ca fiind furate din strainatate sau cautate de autoritati, a caror valoare depaseste suma de 3.800.295 lei.

Ca urmare a activitatii desfasurate au fost inregistrate 53 dosare penale, pentru savarsirea a 56 infractiuni de catre 56 persoane, cetateni romani si straini.

Nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Pe aceasta linie de munca au fost inregistrate 8 dosare penale pentru savarsirea a 8 infractiuni, in care au fost implicate 8 persoane. Totodata, au fost descoperite si ridicate 4 arme, majoritatea neletale, si mai multe tipuri de munitie.

In anul 2019 au fost inregistrate 14 dosare penale pe linia combaterii traficului cu substante interzise, cu 19 persoane cercetate. Totodata, au fost descoperite: 84,3 kilograme heroina, 450 pastile Extasy si 82,25 grame canabis.

Un caz semnificativ s-a desfasurat in data de 4 martie 2019, cand politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei au depistat doi cetateni olandezi, un barbat si o femeie, care au introdus ilegal in tara, din Ucraina, peste 84 de kg de heroina.

Cooperarea institutionala

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei s-a pus accent pe colaborarea cu autoritatile de frontiera din tarile vecine, sens in care in anul 2019 au avut loc 71 sedinte si 467 intrevederi de frontiera cu autoritatile de frontiera ale Ucrainei si s-au desfasurat 212 misiuni in comun pentru supravegherea frontierei de stat.

Corespondenta dintre Inspectoratul Teritorial si Detasamentele de Graniceri Mukacevo si Cernauti s-a transmis in ambele sensuri prin Punctul de Contact Porubne si prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei – Solotvino.

Activitati similare s-au derulat si la frontiera cu Ungaria, in anul 2019 au avut loc 41 de sedinte si 62 intrevederi de frontiera, respectiv s-au desfasurat 162 de misiuni in comun cu politia ungara pentru supravegherea frontierei de stat.

Concluzii

Contrabanda cu produse accizabile, indeosebi tutun si tigari de provenienta ucraineana, reprezinta principala forma de manifestare a infractionalitatii transfrontaliere la granita cu Ucraina, rezultatele obtinute reflectand eforturile depuse de politistii de frontiera pentru desfasurarea in bune conditii a misiunilor specifice, atat pe linia supravegherii si controlului trecerii frontierei de stat, cat si pe linia combaterii criminalitatii transfrontaliere.

Obiective propuse in anul 2020

Aplicarea, in mod unitar, la nivelul tuturor sectoarelor subordonate, a prevederilor legislatiei comunitare si nationale pe linia supravegherii si verificarilor la frontiere, precum si intensificarea cooperarii cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, prin intermediul aparatului imputernicitului de frontiera;
Cresterea capacitatii operationale la nivelul inspectoratului teritorial si asigurarea unui dispozitiv de control eficient, flexibil si dinamic prin utilizarea judicioasa si la capacitate maxima a fortelor, mijloacelor tehnice si a cainilor de serviciu.

Doi minori si-au insusit cei 2.000 de lei ramasi in fanta unui bancomat din Baia Sprie
Citeste
Suzuki isi extinde gama de modele hibrid si devine primul producator care comercializeaza doar modele hibrid 12V si 48V. Time to Hybrid!
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.