Aproape o tona de substante chimice expirate, ridicate din laboratorul de chimie al cun baia mare

950 de kilograme de substante si preparate chimice periculoase si toxice, cu termenul de valabilitate expirat, au fost puse sub sigiliu la Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

Acestea erau folosite de catre studenti la specializari precum Chimie, scrie Adevarul.ro.

Substantele, dar si preparatele chimice periculoase si toxice au fost gasite in urma unei actiuni a politistilor Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase in colaborare cu specialisti din cadrul Serviciului Criminalistic.

Din data de 8 octombrie, cand au fost puse substantele sub sigiliu, studentii nu mai au facut cursuri in laborator.

"Au venit politistii si nu ne-au mai lasat sa intram in laborator. Cred ca era vorba despre substantele pe care le foloseam la cursuri. Au pus sigiliu si au plecat. De atunci nu am mai intrat in laborator", a spus un student al Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

Potrivit unor surse din interiorul institutiei de invatamant universitar, faptul ca substantele care erau folosite in laboratoare erau expirate nu reprezenta o noutate pentru profesori. Mai mult, multe dintre ele si-au pierdut din proprietati, iar la cursurile din laborator profesorul le vorbea studentilor de o anume reactie colorata dintre doua substante, dar in realitate rezulta o alta culoare.

Prorectorul Centrului Universitar Nord din Baia Mare sustine ca a inceput demersurile pentru distrugerea substantelor expirate care au fost puse sub sigiliu de catre politisti.

"Noi, pentru buna desfasurare a activitatilor didactice, folosim astfel de substante la laboratoarele de Chimie. Aceasta este singura lor destinatie. Intr-adevar, au fost descoperite anumite subtante, dar acest lucru se intampla la toate scolile care au laboratoare de chimie. Vom lua toate masurile si cu anumite firme acreditate vom distruge acele probe. Nu pot sa va spun de cata vreme erau expirate. Este un lucru care este destul de firesc. Scopul acestor substante era clar didactic, in alt scop nu pot fi folosite. Noi vrem sa rezolvam problema cat mai repede, sa nu avem nicio problema legala. Este o prioritate pentru noi sa fim in regula", a declarat prof. univ. dr. Petrica Pop-Sitar, prorectorul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

Potrivit unor surse, printre substantele expirate s-au aflat si recipiente cu mercur, iar termenul de valabilitate al acestora era expirat de aproximativ 5 ani. Mai grav este ca reactiile chimice rezultate din substantele expirate puteau sa aiba urmari grave asupra celor care le manevrau. De exemplu, potrivit specialistilor, acestea puteau provoca arsuri sau o explozie de mici dimensiuni.

Politistii au deschis un dosar penal de cercetare pentru infractiuni de neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri.

"La data de 08 octombrie, in urma unei actiuni organizate de politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase in colaborare cu specialisti din cadrul Serviciului Criminalistic, au fost indisponibilizate aproximativ 950 kg de substante si preparate chimice periculoase sau toxice, cu termenul de valabilitate expirat. Primele verificari au relevat ca acestea ar fi fost detinute cu intentia de a fi folosite in cadrul activitatilor didactice si de cercetare, in cadrul unor laboratoare de chimie. In cauza a fost intocmit dosar penal si se continua cercetarile sub aspectul comiterii infractiunii de neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri", a declarat Florina Metes, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures. Centrul Universitar Nord din Baia Mare face parte din structura Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

Sursa: Simona Vasiac, Adevarul.ro.

Copil de doi ani ranit in masina rasturnata de un sofer beat
Citeste
Baimarean depistat la doua zile dupa ce a accidentat un copil si a fugit de la locul faptei
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.