Anul scolar – inca o problema nerezolvata!

De treizeci de ani, la fiecare inceput de toamna, ne confruntam cu aceiasi problema. O realitate pe care nici un guvern postdecembrist nu a fost in stare sa o rezolve, un domeniu strategic cu o legislatie cosmetizata si cateva decizii aberant de distructive. Educatia nationala a fost mereu utilizata ca subiect electoral si politic, dar fiecare nou ministru a daramat ce era construit, uneori fara sa puna nimic in loc.

Desi filosoful cinic Diogenes, spunea cu patru secole inainte de Hristos ca "Fundatia oricarui stat este felul in care isi educa tinerii", noi, ca societate, nu am reusit sub nici o forma, in trei decenii, sa depasim reflexul invatamantului controlat, cu programa impusa si modele de predare comuniste. Cu directori deveniti manageri si numiti de partidul la putere, cu inspectori scolari generati de sistemul nepotist anacronic si cu profesori pe care-i numim "dascali", cu o tandrete nostalgic eminesciana. Doar ca, dupa ce ani in sir i-am umilit cu salarii mai mici decat portarul de la Electrica, impingandu-i in mrejele practicilor capitalismului salbatic, profesorii au devenit, unii dintre ei, flamanzi si dornici de a epata, vanzandu-si onoarea si principiile pe altarul liberalismului de conjunctura, transformand sistemul de meditatii altruist la origine, intr-un business profitabil lipsit de etica.

Peste cateva zile incepe noul an scolar, cu patrimoniul in stare jalnica, cladiri cosmetizate si dotari derizorii fata de Europa civilizata. Corpul profesoral este populat de prea multi "dascali" fara vocatie, unii titularizati cu note jenante, altii inca adeptii liniarului corector. Am afirmat public ca trebuie urgent rezolvate trei mari categorii de probleme: organizatorice, financiare si de resurse umane. In acest context, lansez cateva teme de discutie a caror rezolvare depinde de autoritati dar si de fiecare din noi…

– De ce nu s-au luat masuri la nivel national si local pentru pregatirea noului an scolar, inca din luna iunie?&

– Care din cele trei scenarii propuse de decidentii din educatie va fi aplicat in fiecare scoala din Baia Mare?

– Se poate vorbi de invatamant online, fara infrastructura IT, tablete, programa adaptata si profesori instruiti in acest sens?

– Cum vor fi aplicate prevederile Ghidului ce stabileste normele privind instituirea de masuri sanitare si de protectie& in unitatile scolare?

–& Cine si cum va realiza zilnic triajul personalului, cadrelor didactice, elevilor si daca sunt asigurate materialele si dotarile necesare?

– Ce masuri sunt prevazute pentru prevenirea si reducerea riscurilor privind transferul noului coronavirus in familiile elevilor?

– Daca din cauza a trei copii infectati din clase diferite, scoala isi intrerupe activitatea, exista pregatita o programa alternativa pentru cursurile online?

– Ce resurse exista pregatite pentru inlocuirea personalului didactic afectat de COVID?

Inainte de a fi politician, sunt parinte, sot de cadru didactic si ma preocupa noul an scolar nu doar prin prisma programei educationale cat mai ales al securitatii sanitare a copiilor si a familiei mele. Trebuie sa ne implicam, sa luam atitudine, determinand decidentii sa isi asume reponsabilitatea privind gestionarea situatiei educationale la nivel national si local. Este un test si o proba certa despre competenta si asumare, argumente puternice pentru optiunile de vot intr-o campanie electorala care trebuie sa decida parcursul viitor al comunitatii noastre!

Gavra Bogdanel Viorel

Articolul Anul scolar – inca o problema nerezolvata! apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

In Romania, afectata de schimbarile climatice, lucrurile se vor inrautati. Toamna 2020, un anotimp cu recorduri istorice de canicula
Citeste
Gabriel Zetea: "Coalitia pentru Maramures propune profesionisti adevarati pentru Consiliul Judetean"
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.