Angajat al dgaspc maramures acuzat de favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat


Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala – Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor B.C., P.V.A. si Iusco Marcel Vasile, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, inculpatul Iusco Marcel Vasile, in calitate de functionar public, angajat al D.G.A.S.P.C.- Maramures in functia de asistent social, fiind desemnat manager de caz in privinta serviciului social prestat in cadrul " Centrului de asistenta si sprijin pentru reabilitarea social a copiilor si tinerilor cu probleme comportamentale" Projekt Maramures", a permis membrilor grupului infractional organizat sa isi desfasoare activitatea infractionala sub o aparenta legalitate, acestia obtinand nestingheriti foloase patrimoniale necuvenite.
In fapt, s-a constatat ca inculpatul, desi avea cunostinta ca respectivul centru nu era licentiat sa functioneze in conditiile impuse de lege ca si serviciu rezidentail, nu a indrumat responsabilii acestui centru in vederea licentierii. Totodata, nu a sesizat si nu a solicitat lamuriri cu privire la copiii care erau dati in familii, incalcandu-se hotararile judecatoresti care prevedeau " plasament la Asociatia Esperando in Centrul din Viseu" si a intocmit rapoarte de control neveridice, fara a face verificari efective cu privire la situatia copiilor, limitandu-se la eventuala deplasare la Centrul Projekt Maramures si la o simpla discutie cu persoanele responsabile prezente in centru, fara a face verificari efective cu privire la fiecare copil in parte.

Din cercetarile efectuate in cauza exista date si indicii despre faptul ca inculpatii P.V.A. si B.C., angajati ai asociatiei care administra centrul, au abordat in mod direct minorii de cetatenie germana in vederea preintampinarii unor eventuale denunturi ale acestora cu privire la activitatile concrete la care erau supusi in cadrul PROJEKT MARAMURES si au asigurat produsul infractional reprezentat de castigurile patrimoniale ilegale obtinute de inculpatul S.B. ca lider al acestui proiect social prin transferarea unor astfel sume de bani in numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul Romaniei in vederea ingreunarii cercetarilor in cauza si al impiedicarii aflarii beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate.

La data de 09.12.2019, au fost efectuate 12 perchezitii pe raza localitatii Viseul de Sus, judetul Maramures, in urma carora au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei si inscrisuri susceptibile a avea legatura cu cauza.

In cursul zilei de astazi, cei trei inculpati urmeaza sa fie prezentati in fata magistratilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile, iar fata de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus masura preventiva a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul SCCO Salaj, SIC Ilfov, a ofiterilor din cadrul Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures si a jandarmilor din cadrul Brigazii Mobile de Jandarmi Cluj. Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale.

Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

CITESTE SI:

Baimarean, la volan fara a detine permis de conducere
Citeste
Veste minunata de la Paula Ungureanu: va deveni mamica pentru a doua oara!
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.