Analiza alegeri locale Maramures: Cine a castigat si cine a pierdut, situatia in cifre. CJ Maramures, Baia Mare si Sighetu Marmatiei, in analiza. Bonus: superlativele scrutinului

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 s-au desfasurat sub zodia pandemiei COVID-19. Aceasta este prima observatie.

De ce spunem asta? Pentru ca asa se explica tendinta de echilibru in primariile maramuresene dintr-un PSD aflat in (s)cadere libera dupa europarlamentare si un PNL aflat la guvernare pe timp de boala mondiala. Se mai adauga neincrederea in formatiunile politice care au guvernat pana in prezent. Si iata taboul!

# Consiliul Judetean Maramures, presedinte si consilieri

La Consiliul Judetean Maramures, configuratia in mandatul 2016-2020 a fost urmatoarea: PSD (14 mandate), PNL (9 mandate), Coalitia pentru Baia Mare (5 mandate), PMP (3 mandate), PER (2 mandate), UDMR (2 mandate). Pentru mandatul 2020-2024, situatie este asa: 13 PNL, 10 Coalitia pentru Maramures (7 PSD, 2 PNTCD, 1 PPU-SL), 5 PMP, 3 USR-PLUS, 3 Pro Romania. Urmeaza un mandat la redistribuire. Pana atunci, este de consemnat faptul ca PNL a urcat, PSD a pierdut mult, PMP a inregistrat o crestere, USR-PLUS si Pro Romania sunt in forul legislativ si, in premiera, au iesit UDMR si PER.

Presedintele in functie al CJ Maramures a fost invins "pe teren propriu", in ciuda faptului ca s-a ascuns de PSD sub sigla Coalitia pentru Maramures, de candidatul PNL, Ionel Bogdan. 34,69% versus 32,11%. Au urmat, pe rand, Romeo Dobocan (PMP), cu 9,93%, Vlad-Emanuel Durus (USR-PLUS), cu 8%, Viorica Marinas (Pro Romania), cu 4,7%, Mircea Ciocan (PER), cu 3,01%, Bogdan-Eduard Aiacoboaie (PSDi), cu 2,76%, Cornelia Negrut (ALDE), cu 1,92%, Valeriu Lascu (Partidul Verde), cu 1,47% si Nistor Lihet (PRU), cu 1,41%.

La votul pentru CJ Maramures, PNL a obtinut 31,85%, Coalitia pentru Maramures (PSD + altii) 25,19%, PMP 11,59%, USR-PLUS 7,7%, Pro Romania 5,83%, UDMR 4,72%, PSDi 2,82%, ALDE 1,98%, UUR 1,90%, PER 1,81%, PV 1,59%, AUR 1,08%, PRM 1,04%, Denis-Mihai Covaci 0,9%.

Ar fi de facut o precizare! Daca ar fi stiut conducerea PSD Maramures sa isi respecte colegii care au muncit pentru partid multi ani de zile, ar fi castigat conducerea CJ Maramures. Insa apetenta netarmurita pentru o conducere deficitara din toate punctele de vedere a facut ca procentele celor nemultumiti de leadership-ul slab sa mearga catre alte zari. Fapt dovedit de cifre! Cel mai probabil, presedintelui CJ (inca in functie) i se va cere demisia pentru asocierea nefericita si distrugerea partidului la nivel de judet, dar si pentru lipsa de performanta in gestionarea unor situatii importante.

# Primaria Baia Mare si Consiliul Local Baia Mare

Baia Mare. Primarul in functie a castigat timid, anul acesta, alegerile, nimic nu a mai ramas din gloria de altadata. O scurta concluzie ar fi ca simpatia electoratului pentru actualul primar se rostogoleste pe tobogan. Si nu de acum, ci de cativa ani, dar promisiunile nerespectate livrate electoratului nu il mai pot tine in functie doar de dragul notorietatii in randul unor comunitati sociale. Cu alte cuvinte, populatia s-a saturat sa i se promita parc industrial sau Aquapark si sa primeasca numai panselute in intersectii.

In 2016, primarul in functie "si-a blindat" fotoliul din puscarie, cu un procent de 70,32%. Insa, atunci a fost votat de 32.111 persoane. In 2020, procentul a fost aproape la jumatate, 40,31%, adica 17.039. Daca e sa analizam la numarul total de baimareni cu drept de vot, e si mai rau. Vorbim despre 14,25% dintre cetatenii cu drept de vot din municipiu, iar asta nu poate fi decat rezultatul lipsei la urne a celorlalti cetateni. Cu toate acestea, primarul si-a asigurat un nou mandat. Dar nu asa cum si-ar fi dorit. Mircea Cirt a reusit o performanta fulminanta, dupa ce, in urma cu ceva timp, nimeni nu ii dadea vreo sansa. Adrian Todoran s-a inscris in media formatiunii reprezentate, in timp ce Corin Chereches a fost peste media PER, dar ametitor de putin sub procentul de la ultimele alegeri locale la care a participat. Nici Dan Ivan nu a iesit din peisaj,in pofida uriaselor asteptari. In schimb, este de laudat interventia tinerilor care au decis sa se implice, si nu ne referim la USR, ci la independentii la primarie si la Consiliul Local. Poate ca ar trebui sa reincerce in viitor.

Dupa primarul in functie, propulsat de Coalitia pentru Maramures, un soi de PSD cu aliati, cu al sau 40,31% din cei care au votat (cu prezenta mica la vot), urmeaza Mircea Cirt (PNL) cu 28,28%. Dan Ivan (USR-PLUS) inchide podiumul cu 12,78%. Urmeaza, pe rand, Adrian Todoran (PMP), cu 5,96%, Corin Chereches (PER), cu 5,64%, Anca-Manuela Remes (Pro Romania), cu 1,74%, Lorand Ilyes (PV), cu 1,61%, David Birtas (independent), cu 1,45% si Gheorghe Gligan (PSDi), cu 1,01%.

Pentru Consiliul Local Baia Mare, situatia e si mai interesanta. PNL are 25,28%, Coalitia pentru Maramures are 24,43%, USR-PLUS 14,97%, PMP 11,03%, UDRM 7,34%, PSDi 3,02%, Pro Romania 2.89%, ALDE 2,15%, PV 1,98%, PER 1,76%, PRM 1,44%, Denis-Mihai Covaci (independent) 1,41%, AUR 1,19%, Dumitru Matei 0,8%, UAR 0,31%.

Concluzia este ca primarul in functie va avea treaba grea in a-si asigura majoritatea. A dat asigurari ca nu va fi vreun viceprimar UDMR, deci asta inseamna ca PNL si PMP sunt "in carti".

In cifre, PNL va avea 7 consilieri, Coalitia pentru Maramures va avea 7 consilieri, USR-PLUS va avea 4, PMP 3 si UDMR 2. Calculele va apartin. Momentan.

# Primaria Sighetu Marmatiei si Consiliul Local Sighetu Marmatiei

Sighetu Marmatiei. Aici situatia este si mai complicata! A castigat Vasile Moldovan, din partea Coalitiei pentru Maramures, membru PSD, dar parca deloc ca si membrii partidului. Asta dupa mai multe rasturnari de situatie in seara si noaptea numararii voturilor. In cele din urma, Vasile Moldovan si-a adjudecat fotoliul de edil la o diferenta de numai 48 de voturi. Fostul prefect va continua dominatia social-democrata in Sighet inceputa de Horia Scubli, dar cu alt aplomb in administratie, a fost si prefect inainte.

PNL si-a adjudecat 7 fotolii, Coalitia pentru Maramures 5, USR 2, Pro Romania 2, PMP 2 si UDMR 1, completandu-se, astfel, numarul de 19. E greu de crezut ca primarul PSD va avea majoritate sau ca va fi la Sighet tot viceprimar UDMR.

# Cei mai votati primari

La scrutinul din 27 septembrie 2020, am avut si unele situatii demne de consemnat. Cele mai mari procente le-au inregistrat: Ioan Covaci (Sarasau, PSD) – 86,62%, Laurentiu Batin (Giulesti, PNL) – 85,38%, Florea Poienar (PSD, Botiza) – 83,18%, Ioan Pasere (PNL, Stramtura) – 83,03%, Sorin Lupse (Cicarlau, PSD) – 82,33%, Aurel Dumuta – (Baita de sub Codru, PSD) – 81,50%, Gavril Ropan (Coroieni, PNL) – 78,57%), Anuta Enea-Bizau (Bogdan Voda, PNL) – 77,39%, Teodor Stefanca (Barsana, PSD) – 76,37%, Ioan Nistor (Leordina, USR) – 74.24%.

# Cei mai longevivi primari

Primarul comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor, Vasile Boitor (PSD), detine recordul absolut in Maramures. Are la activ 8 mandate, din 1992. Ii urmeaza Ion Herbil (PNL) – Rona de Sus, Gheorghe Muresan (PSD) – Arinis si Ioan Calauz (independent, iar acum, din 2020, PNL) – Basesti. Sigur ca mai sunt si altii cu mandate pierdute si recucerite, dar nu cu asemenea numar de mandate. In plus, sunt si acum primari independenti, dar cu diverse afinitati si sustinuti de diverse formatiuni politice, dar care au preferat sa candideze, datorita notorietatii pe care o au in comunitati, ca independenti.

# In loc de epilog…

Ar mai fi de spus ceva! In 2016, erau 39 primari PSD, 21 PNL, 3 independent, 3 PMP, 2 UNPR, 2 ALDE, 1 PC, 1 UDMR, 1 Coalitia pentru Baia Mare. In 2020, situatia este asa: 35 Coalitia pentru Maramures (in mare parte PSD, dar nedezvaluit si cu primari in functie de ani de zile), 23 PNL, 4 PMP, 4 USR, 4 independentii (unii, nu toti, deja cu anumite febleti politice), 1 Coalitia pentru Maramures prin PNTCD si, in premiera, 1 UUR, adica reprezentant al comunitatii ucrainene.

# Lista completa CJ Maramures (pana acum)

Anca Minodora Costin-Hendea (PNL) George Alexandru Oros (PNL) Gabriel Bogdan Stetco (PNL) Mihai Felician Cernestean (PNL) Doru Alexandru Lazar (PNL) Valeria Mirela Brezoczki (PNL) Ioan Radu Coman (PNL) Francisc Marinel Kovacs (PNL) Gheorghe Birlea (PNL) Ana-Maria Ioana Petrut (PNL) Daniela Bledea (PNL) Emil Horj (PNL) Ioan Bude – (inlocuitor Ionel Bogdan – PNL) Gabriel Valer Zetea (PSD) Ioan Doru Dancus (PNTCD) Vasile Stefanca (PSD) Crina Fiorela Chilat (PSD) Olivia Cherhat (PNTCD) Ioan Cheudan (PPU-sl) Alexandru Cosma (PSD) Ioan Sas (PSD) Gica Timis (PSD) Andrei Buda (PSD) – inlocuitor Catalin Chereches (PNTCD) Simona Cremene (PMP) – inlocuitor Lucian Morar (PMP) George Dumitru Moldovan (PMP) Romeo Dobocan (PMP) Dorin Cosma (PMP) Adrian Vlad (PMP) Radu Daniel Trufan (USR PLUS) Marius Sorin Ilies (USR PLUS) Bogdan Andrei Zaharia (USR PLUS) Viorica Marincas (Pro Romania) Adrian Nicolae Filip (Pro Romania) Pavel Horj (Pro Romania)

# Lista Consiliul Local Baia Mare (pana acum)

Mircea Cirt (PNL) Calin Ioan Bota (PNL) – secretar de stat, posibil sa se retraga, inlocuire incerta Cristian Augustin Niculescu-Tagarlas (PNL) Ioana Mihaela Marincas (PNL) Simion Bizau (PNL) Anne-Marie Andreea Hordau (PNL) Romeo Crisan (PNL) Catalin Chereches (Coalitia pentru Maramures) – se retrage ca primar, va fi inlocuit, posibil Stefan Lupsa (Coalitia pentru Maramures) Ioan Doru Dancus (Coalitia pentru Maramures) – se retrage daca va ramane in CJ Maramures, posibil inlocuitor, Gabriel Alexandru Roman (Coalitia pentru Maramures) Diana Ilut (Coalitia pentru Maramures) Mariana Pop (Coalitia pentru Maramures) Ionut Rares Pirvu (Coalitia pentru Maramures) Radu Ardelean (Coalitia pentru Maramures) Mihaela Campan (Coalitia pentru Maramures) Dan Ivan (USR PLUS) Brian Cristian (USR PLUS) Bogdan Hodorogea (USR PLUS) Claudiu Vasile Pop (USR PLUS) Bogdanel Viorel Gavra (PMP) Adrian Cornel Pop (PMP) Cornel Varga (PMP) Vida Noemi Erika (UDMR) – se retrage obligata de anumite decizii de incompatbilitate, posibil inlocuita de Istvan Zsolt (UDMR) Pap Zsolt Istvan (UDMR).

# Lista Consiliului Local Sighetu Marmatiei (pana acum)

Daniela Onita-Ivascu (PNL) Vasile Bodnar (PNL) Florin Mircea (PNL) Petru Tomsa (PNL) Gabriel Petrovai (PNL) Ioan Pop (PNL) Anca Oros (PNL) Vasile Moldovan (PSD) – se retrage odata ce a fost numit primar, urmeaza lista Vasile Stefanca (PSD) Adriana Curmei (PSD) Petru Rednic (PSD) Daniel Logigan (PSD) Florin Simon (PSD) Vasile Hodor (USR-PLUS) Arthur Fellner (USR-PLUS) Nicolae Iuga (Pro Romania) Gavrila Mihali (Pro Romania) Gabriel Filipciuc (PMP) Gheorghe Grad (PMP) Ildiko Beres (UDMR).

Vom reveni cu rezultatele finale avizate de BEC si cu toate UAT-urile din Maramures!

DirectMM.ro

Citeste si

Ce s-a schimbat si ce a ramas: Lista noilor primari din Maramures, in urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Lista completa este AICI

Peste 12.000 de pachete cu tigari au fost descoperite intr-o autoutilitara condusa de un maramuresean
Citeste
Angel Zareczki: Cercetasia, domeniu care responsabilizeaza copiii si tinerii prin educatie in natura
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.