Acoperirea fetei cu masca, inclusiv masti improvizate sau alte materiale de protectie

Pentru prevenirea raspandirea bolii COVID-19 in Maramures, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean si in urma consultarii cu prefectul Judetului, Nicolae-Silviu Ungur, dar si cu directorul Directiei de Sanatate Publica adoptarea a patru noi masuri cu caracter de obligativitate in judet, care sa fie aplicate de luni, 6 aprilie 2020.

1️⃣ Incepand cu data de 6 aprilie 2020, devine obligatorie pentru toti cetatenii judetului Maramures sau pentru cei care tranziteaza judetul, acoperirea fetei cu masca, inclusiv masti improvizate sau alte materiale de protectie, de unica folosinta sau reutilizabile, in vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2.
ℹ️ Masura va fi aplicata in spatii publice sau la locul de munca de catre toate persoanele, fie ca acestea prezinta simptome de infectie respiratorie sau nu.

2️⃣ Incepand de luni, 6 aprilie, toate persoanele aflate in carantina in judetul Maramures vor fi testate pentru evaluarea riscului epidemiologic de infectare cu noul coronavirus, imediat dupa expirarea termenului minim de 14 zile de carantinare.
ℹ️ Fondurile necesare achizitionarii testelor rapide vor fi asigurate de catre Consiliul Judetean Maramures, din Fondul de Rezerva al judetului.
ℹ️Testele vor fi puse la dispozitia administratiilor locale pe a caror raza teritoriala se afla centrele de carantina institutionalizata din Maramures.
ℹ️ Procedura de testare va fi realizata de catre voluntarii de la Crucea Rosie si cei ai Serviciului Maltez, cu respectarea tuturor masurilor de protectie personala si dotarea acestora cu echipament de protectie corespunzator.

3️⃣ Angajatorii au obligatia instituirii unor masuri preventive de sanatate si de reducere a riscului epidemiologic, dupa cum urmeaza:
ℹ️evaluarea si monitorizarea zilnica a starii de sanatate a angajatilor si raportarea neintarziata catre numarul de urgenta 112, a angajatilor cu simptome de infectie respiratorie acuta ;
ℹ️ asigurarea ca toti angajatii aplica masurile de precautionare pentru reducerea riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-C0V-2, respectiv acoperirea nasului si a gurii, prin masti de protectie sau improvizate.

4️⃣ In vederea asigurarii cu cele necesare traiului zilnic, persoanele vor apela la rude, apartinatori din raza localitatii de domiciliu, care sunt obligate sa le sustina si sa le ofere ajutorul.
ℹ️ In situatia in care persoanele aflate in autoizolare nu au solutii de asigurare a aprovizionarii, acestea vor informa administratiile locale.
ℹ️ Autoritatile locale au obligatia organizarii unei evidente a persoanelor aflate in autoizolare datorita pandemiei SARS-CoV-2 si a organizarii unui serviciu de aprovizionare a persoanelor aflate in autoizolare, inclusiv prin implicarea mediului asociativ si a voluntarilor.

❗️Maramuresul a fost primul judet care a adoptat un plan de masuri pentru protejarea cetatenilor sai si suntem, inca, unul dintre putinele judete din Romania fara decese inregistrate din cauza coronavirusului SARS-CoV-2. Este imperios necesar sa ramanem sanatosi si uniti!

Gabriel Valer Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures

Medicii din Romania cer o lege prin care copiii lor sa aiba pensie de urmas, in cazul in care vor muri la datorie
Citeste
Bilantul national urca la 146 de decese ale unor persoane infectate cu coronavirus
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.