Academia Romana sarbatoreste azi Ziua Culturii Nationale

SESIUNE FESTIVA  Academia  Romana organizeaza marti, 15 ianuarie 2019, sesiunea festiva "Ziua Culturii Nationale". Evenimentul va avea loc in Sala Mare a Ateneului Roman, incepand cu ora 12, si se va desfasura in prezenta Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, care va rosti un cuvant de salut.

Manifestarea este moderata de acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, care, in cuvantul de deschidere, va vorbi despre semnificatia sarbatoririi Zilei Culturii Nationale pe 15 ianuarie, ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu.

Din partea Academiei Romane vor sustine prelegeri acad. Eugen Simion, presedintele Sectiei de filologie si literatura, si acad. Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane, cu temele "Cultura: A cata putere in stat?", respectiv  "Statalitatea romaneasca si vechile sale lacasuri".

In cadrul sesiunii festive, va adresa un mesaj Prefericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, iar acad. Mihai Cimpoi va aduce, in alocutiunea intitulata "Eminescu si Basarabia", un omagiu poetului national si rolului esential pe care poezia acestuia l-a avut in pastrarea si cultivarea limbii romane si a identitatii nationale dincolo de granitele tarii.

Oficialitatile statului vor fi reprezentate de ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, si ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Valer Daniel Breaz, temele abordate fiind "Omagiu culturii nationale" si "Cultura nationala – valori, permanente, perspective in context european".

Sesiunea festiva va fi urmata de un recital de poezie oferit de actorul Dorel Visan si de un concert sustinut de "Camerata Regala".

Foaierul Ateneului Roman va gazdui o expozitie foto-documentara realizata de Biblioteca Academiei Romane, in parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Romane. Publicul va avea ocazia sa admire unul dintre cele mai pretioase manuscrise eminesciene aflate in colectiile Bibliotecii Academiei Romane, Manuscrisul 2261, continand "Legenda Luceafarului", precum si monumentala editie facsimilata "Manuscrisele Mihai Eminescu", in 38 de volume, un proiect realizat sub coordonarea acad. Eugen Simion.

Academia Romana indeplineste o misiune de onoare marcand in mod festiv cea de-a noua editie a Zilei Culturii Nationale, sarbatoare propusa de Academia Romana in urma cu 10 ani si consfintita legislativ de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 238/2010. Stabilirea Zilei Culturii Nationale de ziua aniversara a lui Mihai Eminescu aduce, pe de o parte, un omagiu memoriei celui mai mare poet al romanilor si, pe de alta parte, propune ca tema de reflectie rolul pe care cultura il are in pastrarea si cultivarea identitatii nationale, in conditiile diversitatii europene.

Sesiunea festiva din data de 15 ianuarie 2019 dedicata Zilei Culturii Nationale este organizata de Academia Romana in parteneriat cu Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, beneficiind de colaborarea cu Filarmonica Romana, Muzeul National al Literaturii Romane, sub egida Primariei Municipiului Bucuresti, si Biblioteca Academiei Romane.

 

Biroul de presa al Academiei Romane

Cum va fi vremea in Maramures in urmatoarele zile
Citeste
Trei scoli din Maramures, inchise din cauza zapezii
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.