A lansat campania "Vital, pana cand?" si a dat solutia pentru reducerea tarifelor

In cadrul Adunarii Generale a membrilor Asociatiei ADI – Maramures, Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare a luat pozitie in ceea ce priveste valoarea tarifelor facturate lunar decatre societatea Vital cetatenilor din Baia mare si din celelalte localitati din Maramures unde opereaza.

Chereches a aratat marea problema care, odata rezolvata, ar scadea considerabil tarifele spre consumatori. Prea multi sefi, prea multi angajati la agentii locale care nu se justifica, distantele dintre ele fiind mici. Daca s-ar renunta la suprapopularea organigramei, s-ar putea ajusta tarifele.

 

"Am demarat ieri, 9 aprilie 2019, campania "Vital, pana cand?". Raspunsul la aceasta intrebare ni-l poate da fiecare cetatean din comunitatea baimareana sau din fiecare localitate unde opereaza aceasta societate atunci cand i se furnizeaza nu apa, nu canalizare, ci o mare surpriza: factura lunara. Am incercat sa inteleg de ce nu se poate, de ce nu avem voie, de ce nu ne lasa unii, de ce nu putem sa avem anumite initiative care sunt acoperite si de lege, si din punct de vedere financiar pentru a scadea presiunea asupra celor care platesc si aici nu vorbesc despre presiunea apei, ci despre cea financiara. Am dat un test unora dintre primari si ii felicit pe cei care l-au trecut, nu ii felicit si ii rog sa se mai gandeasca un pic pe cei care nu au trecut acest test. La ce ma refer? Vorbim despre modul in care societatea Vital este organizata, dar unele dintre comunitatile lor beneficiaza de anumite strucutir ale societatii acolo, in sanul lor. Am lansat o provocare. Nu m-am asteptat de la primari care trebuie sa fie orientati spre reducerea costurilor sa spuna ca nu vor sa desfiinteze nimic, trebuie sa pastreze structuri, angajati, un esafodaj care din punctul meu de vedere poate fi inteles, mai ales in comunitati mai mici unde fiecare vot conteaza si daca dai afara trei oameni dintr-o structura, inseamna trei familii, inseamna ori trei inca noua familii si asa mai departe. Inteleg lucrurile astea… Dar la un moment dat administratia, autoritatea locala se si asuma. Nu faci nici administratie locala ca si primar, ca si consilier local si nu iti exerciti nici autoritatea locala pentru voturi. Daca faci treaba asta nu intotdeauna dezvolti, de cele mai multe ori creezi doar niste structuri captive care la un moment dat devin ineficiente si se rasfrang asupra comunitatii pe care ar trebui sa o reprezinti, pe care trebuie sa o respecti si sa ii reprezinti interesele", a declarat Catalin Chereches.

 

Noua agentii in Maramures, 18 sefi si o organigrama umflata care genereaza costuri considerabile

 

"Vital are noua structuri in intreg Maramuresul si aici ma refer la Agentiile Viseu de Sus, Sighetu Marmatiei, Tg. Lapus, Baia Sprie, Seini, Cavnic, Somcuta, Tautii Magheraus, Ulmeni. Ma tot intreb… oare s-a marit distanta intre Tautii Magheraus si Seini? E cat de la Baia Mare la Bucuresti? Poate ca incet incet distanta dintre Baia Mare si Tauti nu neaparat ca se va majora distanta, ci timpul cu care se parcurge aceasta distanta se va majora, din cauza ca unii-s neinspirati.. Mai avem o agentie la Somcuta, una la Ulmeni, avem o agentie la Tg. Lapus, la Cavnic si mai avem un director ascuns sub titulatura de coordonator de agentii, iar toate acestea in total au 18 sefi.. A fost o provocare si am vrut sa vad cine sare sa atace acest subiect. Nu voi nominaliza, nici nu voi discuta momentan despre organigrama, am vrut doar sa vad cum se manifesta Vital pe care l-am introdus intr-o auditare cu caracter financiar. Ma refer aici ca municipalitatea baimareana plateste apa la societatea care face salubrizarea stradala pe baza unei formule cata apa foloseste Drusal sa spele drumurile, societatea Vital le factureaza intr-un regim flausal, iar diferenta intr-un timp de 3-4 ani este de 300, 300 si ceva de mii de euro. Dintr-o virgula. Am comunicat Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, comunic si ADI, sa dezbatem acest subiect. In primul rand platim o gramada de bani si in al doilea rand ne mai si pacalesc intr-un mod de joasa speta, vorbesc de cei de la Drusal folosindu-se de modul in care unii si-au exercitat pozitiile, noroc ca ne-a scapat Dumnezeu de ei, in Consiliul de Administratie al societatii Vital", spune primarul municipiului Baia Mare.

 

Chereches si-ar dori angajati putini, bine platiti si eficienti

 

"Pe de alta parte eu consider ca o societate precum e Vital nu poate sa aiba patru directori, plus al cincilea ascuns. Cred ca este suficient sa ai un manager sa iti gestioneze ca o umbrela tot mecanismul, sa ai un director economic si unul tehnic. Si sub partea economica sa ai anumite servicii respectiv birouri, dicolo la fel. Sunt chestiuni care tin de o suprapunere sau pe de alta parte de faramitare a unor atributii fara sa inteleg de ce se face acest lucru. Interesul nostru este ca la Vital angajatii sa fie putini si bine platiti. Ma intereseaza eficienta, in perspectiva, cum gestionam banii care se incaseaza de la societati comerciale si maramureseni. Astfel incat sa putem sa le aratam oamenilor ca lucrurile se pot intampla si in folosul lor, nu doar in dezavantajul lor. E foarte simplu sa spunem noi, cei care stam astazi la aceasta mare, ce.. e 100, 200 de lei factura la apa? Cand va raportati la un pensionar care are o pensie de boala, medicamente de luat, care mai are 100 de lei de platit pentru apa, nu stiu daca va puteti pune in pielea lui si daca lucrurile ar mai putea fi de inteles. Cred a si noi, si cei de la Vital, dar si cei care tin cu dintii de anumite structuri, trebuie sa inteleaga catot acest esafodaj inseamna bani multi si ineficienta. Si asta inseamna sa iei intr-un mod barbar suta aia de lei care poate sa fie 70 de lei. Si e o diferenta enorma suma aia de 30 de lei pentru un om care isi da pensia pe medicamente si facturi, vorbim aici de oameni care au fost profesori, ingineri, utili pentru comunitate, care au suferit un accident, au o boala, au probleme. Daca ne raportam la noi, la cei care au salarii de 50, 60 de milioane, ce mai conteaza 100 de lei.. Dar nu am vazut pe niciunul sa zica preiau eu, la zece pensionari le platesc eu… ", arata Catalin Chereches

 

Nu doar apa si canaliarea necesita ordine, ci si transportul si gestionarea deseurilor

"Lucrurile sunt simple, trebuie sa functioneze ca la razboi, trebuie sa iei decizii de genul in care sacrifici 10 ca sa traiasca 100.000. Acesta e mersul economiei. Sunt convins ca in parteneriat cu colegii de la BDO si cu o reracordare la realitati a unora dintre colegii mei primari, inspirandu-sedin ceea ce inseamna cu adevarat spirit social democrat, ca uneori vad ca noi astia mai liberali suntem mai cu oamenii decat cei care ar trebui sa fie. Cred ca a venit momentul sa transam lucrurile pe partea de apa si canalizare, dar si pe partea de transport si cel mai hotarat pe partea de deseuri. Trebuie sa punem o data ordine in Maramures. Vad ca parca suntem blestemati cu tot felul de filozofi care au impresia ca fac proiecte, dar ei vorbesc despre ce au auzit de la altii, ca nu au construit nimic niciodata", a mai spus primarul.

 

Adrian Barbul/ACTUALMM

Eveniment caritabil in beneficiul copiilor Centrului de zi Luchian din Baia Mare
Citeste
Seful DGA, acuzat de plagiat, a invins in instanta Ministerul de Interne
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.