8 jurnalisti, printre care si din Maramures, in izolare. Autoritatile se fac ca ploua

INCONSTIENTA fara margini a autoritatilor din Satu Mare. 8 jurnalisti, satmareni si maramureseni, au filmat la mijlocul acestei saptamani un barbat venit din Italia, care ameninta cu evadarea din carantina. Toate acestea s-au intamplat in Satu Mare, chiar in fata unuia dintre centrele pentru carantinare din judet.

Ca urmare a testarii persoanelor din carantina institutionalizata, o persoana a iesit pozitiv la testul pentru coronavirus. Care persoana? Exact aceea care, in urma cu doar cateva zile, vorbea prin gard cu jurnalistii, amenintand cu evadarea. Cum s-a aflat despre faptul ca acest barbat a fost testat pozitiv? Cu ajutorul presei… din Maramures. Nu e o noutate pentru nimeni faptul ca diferenta de comunicare a autoritatilor Maramuresene, fata de cele din judetul vecin, este de la cer la pamant. Totusi, in momentul in care este in joc viata unor oameni, respectiv riscul de a se porni efectiv un focar de coronavirus chiar aici, nimeni nu s-ar putea gandi ca autoritatile ar fi atat de inconstiente incat sa nu anunte. Uite ca, totusi, se poate.

Va prezentam mai jos ce spun jurnalistii satmareni de la ObiectivSM, respectiv PresaSM:

"As vrea sa va pot arata print screenuri de la conversatiile presei cu autoritatile pe tema coronavirusului si cum autoritatile ajung sa ne rada in fata cand o colega le bate de pamant toata ancheta epidemiologica.
Mai pe scurt, autoritatile l-au intrebat pe cel depistat cu coronavirus "ba frate, cu cate lume ai intrat in contact?" si omul zice senin "o persoana". Asta fara sa conteze pentru nici o autoritate ca la tabere, unde a fost omul carantinat, au stat toti oamenii la gramada inainte ca unii sa fie relocati, atat ca nu s-au luat in brate unul pe altul.

Cand i se atrage atentia directoarei DSP ca de fapt is peste 40 de persoane care au avut contact cu omul, directoarea se ambaleaza si iese de pe grup.

Nu mai zic ca, din cauza incompetentei autoritatilor, am acum 3 colegi in izolare la domiciliu, dupa ce i-au luat interviu fix omului infectat. A trebui sa aflam asta de la colegii din Maramures, cu care autoritatile discuta corect si profesionist, iar colegii maramureseni i-au anuntat pe cei din Satu Mare ca au stat in apropierea celui infectat. A fost nevoie de milogiri la autoritatile satmarene ca sa li se confirme colegilor ca" da, ala cu virusu in el e ala cu care ati vb voi prin gard", ca sa stie colegii sa nu mai mearga la vecernie, la familie, la masa cu prietenii, ca sa nu cumva sa transmita virusul.

Daca colegii stiau de aseara cine e cel infectat, ar fi stat cuminti acasa, in izolare, de aseara, fara sa ia contact cu alte zeci de persoane.

Toate astea dupa ce sambata la amiaza ni s-a spus ca toti cei din Satu Mare din carantina au fost testati si rezultatul e negativ, ca pe seara sa aflam ca de fapt avem un caz pozitiv. Doamne da-ne intelepciune, ca daca ne dai putere…."

Ne alaturam si noi astfel demersului colegilor nostri prin care dezavuam modul in care gestioneaza autoritatile satmarene aceasta situatie. Nu putem fi decat solidari cu colegii nostri care au incercat sa isi faca cat mai bine meseria pentru a fi de folos societatii civile. Sanatate!

 

Adrian Barbur

Romania intra in situatie de urgenta de la inceputul saptamanii viitoare
Citeste
Scolile raman inchise in toata Romania pana dupa Pasti
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.