280.600 de cetateni romani din Marea Britanie au depus cereri pentru noul tip de rezidenta dupa BREXIT

Adaugat in categoria INTERNATIONAL
280600-de-cetateni-romani-din-marea-britanie-au-depus-cereri-pentru-noul-tip-de-rezidenta-dupa-brexit.jpg

STATISTICI  Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord va informeaza ca 280.600 de cetateni romani din Marea Britanie au depus, pana la data de 9 octombrie 2019, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul britanic de Interne, solicitari de inregistrare pentru a primi statutul de rezident in cadrul procedurii EU Settlement Status  pusa la dispozitia cetatenilor europeni de catre autoritatile britanice.

Din cele 1.860.200 de solicitari depuse de cetatenii europeni din Regatul Unit, 15% sunt din partea cetatenilor romani.

Reamintim ca, cetatenii europeni aflati pe teritoriul Regatului Unit vor putea sa continue sa locuiasca, sa munceasca sau sa studieze si dupa data de 31 decembrie 2020 , doar daca vor solicita inregistrarea ca rezidenti in cadrul procedurii EUSS.

Mentionam ca, potrivit procedurii, cetatenii europeni au posibilitatea sa aplice, in functie de perioada pe care au  de cand se afla in Regatul Unit, pentru doua variante de rezidenta: settled status .

Conform informatiilor furnizate de autoritatile britanice, dintre cele 1,860,200 de solicitari depuse, 1.524.500 au fost deja finalizate, 61% fiind pentru settled status, iar 38% pentru pre-settled status.

Precizam ca inregistrarea este obligatorie pentru toti cetatenii europeni aflati la data BREXIT in Regatul Unit si care intentioneaza sa isi continue sederea si dupa data de 31 decembrie 2020. Termenul limita de depunere a aplicatiilor este 31 decembrie 2020  sau 30 iunie 2021 pentru situatia in care BREXIT-ul se face in baza unui acord cu UE.

Pentru detalii privind procedura de inregistrare recomandam accesarea paginii de web a Ministerului britanic de Interne la https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro

Reamintim ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, a Consulatului General de la Manchester si a Consulatului General al Romaniei la Edinburgh, deruleaza inca de la momentul lansarii procedurii EU Settlement Status o ampla campanie de informare a cetatenilor romani cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a se inregistra pentru noul tip de rezidenta reglementat de autoritatile britanice pentru cetatenii europeni in context BREXIT.

Pentru informatii actualizate va rugam sa consultati:

doi-soferi-si-au-avariat-masinile-in-sensul-giratoriu-de-pe-str.jpg
Doi soferi si-au avariat masinile in sensul giratoriu de pe str
Citeste
Ce spune Marcel Ciolacu dupa respingerea proiectului privind alegerea primarilor in doua tururi
Citeste