2,3 milioane de lei a cheltuit primaria sighet pe documentatii si studii, in mare parte inutile

De la preluarea mandatului de catre Horia Scubli, actualul primar al municipiului Sighet, din bugetul local s-au cheltuit peste 2,3 milioane lei pe tot felul de studii si documentatii pentru diverse proiecte care nu au fost implementate in marea lor parte.

Pe scurt, bani tocati fara niciun folos din bugetul local al municipiului , in timp ce intregul oras este in paragina si nu s-a facut mai nimic de cand inginerul silvic Horia Scubli este primar, scrie Sighet 247.

Consilierii locali Iuga Nicolae si Mihali Gavrila au solicitat sa li se comunice o situatie cuprinzand toate contractele incheiate de catre Primaria Sighetu Marmatiei si institutiile din subordinea Primariei si a Consiliului local, in perioada 1 iulie 2016 pana in prezent, pentru:
– efectuarea de studii de releveu, expertiza tehnica, DALI, SF, PT etc.;
– consultanta in efectuarea studiilor / proiectelor mai sus-amintite.

Sighet 247 va prezinta o analiza a acestor studii. Astfel, publicul sighetean poate observa cum se toaca degeaba banii acestora pe nimicuri si cum un consilier local, Mara Dafina Mates , beneficiaza de pe urma catorva studii.

Din start, cateva dintre aceste studii apar ca fiind cel putin suspecte: atat ca utilitate publica, cat si ca suma alocata. Mai jos puteti citi in facsimil un Centralizator al acestor studii. Din pacate, Primaria si cateva institutii din subordine au comunicat incomplet datele solicitate de catre cei doi consilieri, acestia facand o adresa de revenire pentru comunicarea completa a datelor solicitate, urmand ca aceste date sa fie comunicate in saptamanile ce urmeaza. Daca Primaria "a omis" cateva date esentiale solicitate din greseala sau cu rea intentie pentru a ascunde diverse ilegalitati, nu ne putem pronunta, am putea doar specula.

Consilierul local Mates Dafina Mara este implicata direct sau indirect in realizarea a cel putin sase studii si documentatii, avand diverse calitati:

– realizator in totalitate al studiul, castigand licitatia prin firma proprie ;
– sef de proiect;
– desenator etc.

Este posibil ca arh. Mates Dafina sa fi participat in realizarea mai multor studii, nu doar in cele sase, avand in vedere ca Primaria "a omis" sa comunice echipa de elaborare pentru 19 dintre studiile realizate. Aceeasi "omisiune" au facut-o si alte institutii: Muzeul Maramuresan, Liceul Tehnologic "Marmatia", Colegiul National "Dragos-Voda" si SPG Urbana.

Consilierul local Mates Dafina a participat la realizarea acestor studii, fapt interzis de lege. Asadar, consilierul local Mates Mara se afla in cel mai bun caz in conflict de interese. La sedinta de Consiliu local din luna februarie, consilierii locali ai PNL si UNPR i-au cerut acesteia demisia, ea refuzand sa faca acest lucru, considerand ca nu a gresit cu nimic.

Unul dintre studiile controversate este un DALI realizat la Cresa "Sfanta Elena" din cartierul Unirii, pentru care Directia de Asistenta sociala Sighet a alocat suma de 74.000 lei pentru efectuarea acestuia, solicitand ulterior suma de 604.000 lei pentru renovarea cresei! In sedinta de Consiliu local din luna februarie a.c., consilierii PNL si UNPR au blocat alocarea sumei de 604.000 lei, sesizand o posibila incalcare a legii prin participarea consilierul local Mates Dafina in realizarea studiului DALI in calitate de sef de proiect.

La o scurta analiza, putem observa ca anumite studii s-au facut la preturile reale ale pietei, in timp de altele la preturi mult umflate. Spre exemplu, toate studiile pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea si echiparea Ambulatoriului de specialitate au costat 74.000 lei! Lasam publicul si specialistii sa faca o comparatie si sa decida daca a fost sau nu pretul umflat pentru studiile de la cresa.

Regasim si alte preturi umflate, care pot fi consultate mai jos in facsimil.

"Mi se pare strigator la cer ca Primaria sa cheltuie 2.371.196 lei in mandatul actualului primar pentru tot felul de studii si fantezii, in conditiile in care Horia Scubli nu este in stare sa asfalteze o strada, sa intretina un parc sau sa faca ceva bun pentru oras. Din pacate, mai trebuie sa il suportam pe Horia Scubli la carma orasului inca un an si trei luni, timp suficient pentru dansul sa distruga intreg orasul", a declarat consilierul local Nicolae Iuga pentru Sighet 247.

"Personal trag un semnal de alarma cu privire la modul de folosire al banului public. Nu sunt de acord cu risipirea banilor sighetenilor pe tot felul de studii din care anumite firme de casa beneficiaza, in timp ce orasul cade pe noi", a declarat consilierul local Gavrila Mihali pentru Sighet 247.

Ramane de vazut daca autoritatile competente se vor autosesiza sau nu in urma publicarii acestui articol. Cert este ca banii orasului s-au risipit pe studii si documentatii, iar sighetenii s-au ales cu aproape nimic.

Sighet 247 pune la dispozitia oricui se simte lezat de cele relatate spatiu pentru publicarea unui eventual Drept la replica, fiind un portal de stiri cu adevarat independent din Sighet, care are ca scop informarea corecta si completa a cititorilor sai.

Preluare Sighet 247

Poetul Nichita Stanescu, omagiat la Biblioteca Judeteana
Citeste
FOTO, VIDEO
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.