2

Incepand cu data de 30 martie a.c., persoanele care parasesc locul in care au fost carantinate, fara aprobarea autoritatilor competente, vor fi obligate sa reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportand cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, si vor raspunde penal conform legii. Totodata, persoanele care nu respecta conditiile izolarii si sunt identificate in afara spatiului de izolare vor fi obligate sa intre in carantina 14 zile, suportand cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, si vor fi sanctionate contraventional, daca fapta nu constituie infractiune.
Potrivit Ordonantei Militare nr. 6 din 30.03.2020, se instituie pe perioada starii de urgenta, masura de carantinare in municipiul Suceava si in zona limitrofa formata din urmatoarele opt comune: Adancata, Salcea, Ipotesti, Bosanci, Moara, Scheia, Patrauti si Mitocu Dragomirnei.
In aceasta perioada, in zona carantinata este permisa intrarea, respectiv iesirea pentru transportul de marfa, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime si resurselor necesare desfasurarii activitatilor economice in zona carantinata,precum si a aprovizionarii populatiei. De asemenea, este permisa intrarea, respectiv iesirea, persoanelor care nu locuiesc in zona carantinata dar care desfasoara activitati economice sau in domeniul apararii, ordinii publice, securitatii nationale, sanitar, situatiilor de urgenta, administratiei publice locale, asistentei si protectiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publica, energetic, agriculturii alimentatiei publice, alimentarii cu apa, comunicatiilor si transporturilor.
De la intrarea in vigoare a Ordonantei Militare nr. 2 si pana in prezent, au fost plasate in carantina institutionalizata 1.124 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 32 de persoane aflate in carantina au parasit locatia in care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusa masura carantinarii pentru o noua perioada de 14 zile.

Pana astazi, 31 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 2.245 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 .

Totodata, pana acum, 69 de persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19, internate in spitale din Craiova, Bucuresti, Iasi, Suceava, Arad, Bacau, Timisoara, Cluj, Neamt, Hunedoara, Constanta, Satu Mare, Sibiu si Ialomita, au decedat.
De la ultima informare transmisa de Grupul de Comunicare Strategica, au fost inregistrate alte 293 noi cazuri de imbolnavire.

La ATI, in acest moment, sunt internati 62 de pacienti, dintre care 36 in stare grava. Starea de sanatate a celorlalti pacienti este deocamdata stationara.

Pe teritoriul Romaniei, in carantina institutionalizata sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt in izolare la domiciliu si se afla sub monitorizare medicala.

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 24.654 de teste.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 1.151 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 6.393 la linia TELVERDE , deschisa special pentru informarea cetatenilor.

De asemenea, in ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost intocmite 15 dosare penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, fapta prevazuta si pedepsita de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Politia de Frontiera a intocmit un dosar penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii, fapta prevazuta si pedepsita de art. 326 Cod Penal.

Totodata, Politia si Jandarmeria au aplicat, in acelasi interval de timp, 990 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea masurilor de izolare/carantina.

Politistii au depistat, in ultimele 24 de ore, 8.276 de persoane care nu au respectat masura privind restrictionarea circulatiei. Acestora le-au fost aplicate sanctiuni contraventionale, in valoare de 13.174.104 lei.

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, potrivit informatiilor obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, pana in prezent, 94 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu COVID-19 si pana la acest moment, 19 cetateni romani aflati in strainatate, 9 in Italia, 6 in Franta, 2 in Marea Britanie, unul in Germania si unul in Spania, au decedat.

Le reamintim cetatenilor sa ia in considerare doar informatiile verificate prin sursele oficiale si sa apeleze pentru recomandari si alte informatii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numarul TELVERDE nu este un numar de urgenta, este o linie telefonica alocata strict pentru informarea cetatenilor. De asemenea, romanii aflati in strainatate pot solicita informatii despre prevenirea si combaterea virusului la linia special dedicata lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum si alte date de interes, vor fi aduse la cunostinta publicului in cel mai scurt timp.

In continuare va prezentam situatia privind infectarea cu virusul COVID – 19 la nivel european si global:

Pana la data de 30 martie 2020, au fost raportate 359.102 de cazuri in UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elvetia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Italia, Franta, Germania, Spania si Regatul Unit.
 

Ce spun medicii despre faptul ca multe victime ale COVID-19 sunt pacienti cu diabet
Citeste
Echipajele mixte ale MAI, angrenate in 112 misiuni
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.