177 de sanctiuni contraventionale persoanelor care nu au respectat masura interzicerii circulatiei in afara locuintei/gospodariei

Echipaje mixte alcatuite din politisti, jandarmi, politisti de frontiera, politisti locali si militari din cadrul Ministerului Apararii Nationale au executat, in ultime 24 de ore, in sistem integrat, 105 misiuni in judetul Maramures.

Acestea au vizat actiuni pentru depistarea persoanelor care se sustrag sau nu respecta masurile de izolare la domiciliu, respectarea interdictiilor impuse odata cu declararea starii de urgenta de catre societatile comerciale si persoanele fizice autorizate, fluidizarea circulatiei rutiere si escortarea convoaielor alcatuite din vehicule ale cetatenilor care s-au intors in tara si verificarea, prin masuri specifice, a respectarii interdictiei de catre persoanele aflate in izolare la domiciliu pe o perioada de 14 zile.

Au fost angrenate in aceste misiuni 256 de efective, care s-au deplasat in unitatile administrativ-teritoriale si au verificat peste 3600 de persoane cu privire la respectarea interdictiei de izolare la domiciliu. S-au aplicat 177 de sanctiuni contraventionale in valoare de 219.900 lei. Au fost depistate 177 de persoane care nu au respectat masura interzicerii circulatiei persoanelor in afara locuintei/gospodariei in conformitate cu prevederile Ordonantei Militar nr.3/2020.

La nivelul judetului sunt 3600 persoane izolate la domiciliu, statistica ce include si membri familiei. In carantina sunt 585 persoane, sosite in tara din state cu zona de risc rosie si care conform procedurilor operationale au intrat in carantina institutionalizata.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures precizeaza ca Ordonanta Militara nr.4 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 257 din 29.03.2020 si prevede la Art.3 ca persoanele care parasesc locul in care au fost carantinate, fara aprobarea autoritatilor competente, vor fi sanctionate contraventional conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, si vor fi obligate sa reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportand cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. De asemenea, persoanele care nu respecta conditiile izolarii la domiciliu si sunt identificate in afara spatiului de izolare, vor fi sanctionate contraventional conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, si vor fi obligate sa intre in carantina 14 zile, suportand cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
O alta masura adoptata se refera la obligatia operatorilor economici care comercializeaza alimente si produse de stricta necesitate si care isi desfasoara activitatea in conditiile dispuse prin ordonante militare in perioada starii de urgenta sa isi organizeze programul de lucru pentru a facilita si a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani in intervalul orar 11.00-13.00, cu limitarea, in acest interval, a accesului persoanelor din alte categorii de varsta.

Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in exteriorul locuintei/gospodariei, este permisa si in afara intervalului orar 11.00-13.00, daca aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natura medicala, precum tratamentele oncologice planificate, dializa etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/sustinatorilor sau, dupa caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasarii aceste persoane vor prezenta o declaratie pe propria raspundere completata in prealabil, care trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.De asemenea, circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani in afara locuintei/gospodariei, este permisa si in intervalul orar 20.00 – 21.00, daca aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar in proximitatea locuintei/gospodariei.Declaratia pentru acest interval orar nu este necesara atunci cand deplasarea se face in acest scop.

Incepand cu data de 31 martie a.c., autoritatile administratiei publice locale din judetul nostru vor asigura montarea de dispozitive cu solutii dezinfectante la toate intrarile blocurilor de locuinte situate pe raza unitatii administrativ-teritoriale si vor dezinfecta periodic lifturile, casa scarilor si alte spatii comune.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta solicita cetatenilor sa respecte prevederile Ordonantei Militare nr.4/2020, dar si masurile de igiena recomandate de specialisti pentru prevenirea si limitarea infectiei cu noul Coronavirus, COVID-19.

31 de incendii in judet, dintre care 24 au fost incendii de vegetatie uscata
Citeste
Bilantul infectiilor cu coronavirus ajunge la 1
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.