17 activitATi preventive derulate In prima sAptAmAnA de campanie, 2800 de beneficiari elevi Si cadre didactice

In perioada 10-13 septembrie 2019, politisti, jandarmi, pompieri si specialisti A.N.A. au promovat mesajul Campaniei de informare si prevenire "#10 PENTRU SIGURANTA", in opt unitati de invatamant din judetul Maramures. Prevenirea traficului de persoane, a consumului de droguri, a victimizarii din infractiuni si situatii de urgenta au fost subiectele de discutie cu aproximativ 2800 de elevi si profesori, in cadrul Lectiei Sigurantei.

Specialistii in prevenire din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, Inspectoratului Judetean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Maramures au sustinut 17 sesiuni de informare in scoli, cu cadrele didactice si cu elevi de gimnaziu si liceu din Baia Mare, Seini, Targu Lapus si Moisei.

Minorii au fost sfatuiti ca, pe drumul lor spre scoala sau casa, sa evite sa foloseasca telefonul mobil si sa fie foarte atenti la ce se intampla in jurul lor, sa nu intre in vorba cu necunoscutii si sa nu plece nicaieri impreuna cu acestia, sa nu accepte sa faca parte dintr-un grup de prieteni care au obiceiuri nesanatoase si sa nu cada in capcana consumului de substante interzise.

Li s-a explicat ca orice consum de substante psihoactive poate crea dependenta, inca de la prima utilizare si poate agrava vulnerabilitatile sau problemele psihice . Tinerii au fost indrumati sa se informeze, in legatura cu consecintele consumului de droguri, de la persoane care au experienta in lucrul cu consumatorii, care sunt in masura sa raspunda sincer si profesionist, la orice intrebare.

Intr-o lume tot mai digitalizata, in care tehnologia acapareaza din ce in ce mai multe domenii de activitate si sfere de interes, relatiile interumane ajung sa depinda, intr-o mai mare masura, de comunicarea virtuala decat de cea fata in fata, de aceea, tinerii au fost indrumati sa fie precauti si sa nu creada tot ceea ce afla de la prietenii virtuali pe care nu ii cunosc si in viata reala. In spatele unei fete prietenoase se poate ascunde o persoana care poate avea cele mai rele intentii, care il poate transforma, pe un copil naiv, in victima sigura a unor infractiuni grave.

Elevii au fost incurajati sa discute cu parintii si profesorii si sa le ceara ajutorul atunci cand sunt amenintati ori sicanati de colegi, sa-si trateze colegii cu respect si toleranta, sa comunice civilizat, sa nu dea curs provocarilor, sa nu se impinga sau sa-si loveasca colegii, nici macar in joaca.

Cadrele didactice prezente la intalnirile tinerilor cu specialistii in prevenire au intarit mesajul acestora si s-au aratat deschisi pentru un stil de comunicare flexibil, astfel incat problemele cu care s-ar putea confrunta elevii sa fi identificate imediat si gasite solutii pentru inlaturarea pericolelor de victimizare a acestora.

Campania #10 PENTRU SIGURANTA continua, urmand ca, pana in 20 septembrie, specialistii in promovarea sigurantei din cadrul structurilor locale ale M.A.I. sa se intalneasca cu elevi din alte de unitati de invatamant din judet.

Curs de sapunarit in Baia Mare
Citeste
Editia a 12-a a Memorialului prof. Costica Petrisor
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.