13 donatori de organe la Spitalul Judetean din Baia Mare, in 2018

ZECI DE VIETI SALVATE  In cursul anului 2018, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" Baia Mare au avut loc prelevari de organe de la 13 donatori in moarte cerebrala.

Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic primar ATI, s-au prelevat urmatoarele organe: rinichi 26; ficat 11; plaman 3; cord 2; os, tesut 1; piele 1; cornee 1.

Va reamintim ca:

Declararea mortii cerebrale este un proces tratat cu maxima responsabilitate si profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea mortii cerebrale presupun mai multe investigatii de specialitate. Examinarile se repeta la un interal de 6 ore, acest interval crescand in functie de varsta pacientului .

Activitatea de prelevare si transplant se realizeaza in scop exclusiv terapeutic. "Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora se realizeaza exclusiv in scop terapeutic si in mod gratuit, fara foloase materiale. Exista o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a caror unica sansa la viata este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieti. Astfel ca, la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare exista echipe medicale pregatite pentru aceste activitati", a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unitatii medicale.

Spitalul Judetean de Urgenta Dr. Constantin Opris din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unitatii medicale, conform legislatiei, exista un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic sef sectie ATI si un Key Donation Person – dr. Muresan Andrei, medic primar ATI. Inlocuitorii acestora sunt dr. Barbus Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Serban Felicia-medic primar ATI.

 

Compartimentul de Relatii cu Presa al SJUBM

Mai multi bani pentru minoritatile nationale
Citeste
Atentie baimareni, a aparut un nou tip de inselaciune: Metoda "fratele"!
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.